Jantarová Gaba z hory Ali Tchajwanský oolong s vysokým podílem kyseliny Gaba.


Když před 30 lety v Japonsku experimentoval Dr. Tsushida Tojiro s přírodními metodami uchování potravin, objevil unikátní výrobní postup. Tak vznikl čaj s obsahem kyseliny gama-aminomáselné (Gaba), která blahodárně působí na lidský organismus.

Jantarová Gaba - zátiší

Sklizeň a původ

Lístky čajového kultivaru Čching-sin Ta-mou (pinyin: Qing-xin Da-mou) byly sklizeny v roce 2016 na hoře A-li na Tchaj-wanu.

List

Tmavě až bronzově hnědý list je pravidelně svinutý do drobných kuliček. Na první přivonění vám připomene jostu, rybíz a mirabelky, po chvíli v něm ucítíte i teplou vůni perníku. Ve vylouhovaném listu nejprve vyniknou tóny evokující drůbeží maso pečené na medu s citronem a poté se v kompozici vůní objeví květiny a kávová sedlina.

Nálev

Průzračný nálev má jantarovou barvu. Jeho navinulá vůně připomíná rozkrojenou meruňku, citron i máslové sušenky. V jeho chuti nejprve ucítíte zcukernatělý med se stopu kvalitního dýmkového tabáku a pak ucítíte mandarinku a citronovou trávu. V příjemné, silné dochuti jsou cítit jemně sladkokyselé tóny Gaby, které připomínají granátové jablko.

Kulinářské doporučení

Čaj jde pít samostatně i kombinovat s hlavním jídlem. Zkuste třeba domácí noky s olivovým olejem a čerstvou zeleninou.

Historie

Díky speciální technologii výroby, při které se listy vystavují působení dusíku, se čaj vyznačuje vysokým obsahem neproteinové kyseliny gama-aminomáselné (Gaba), která blahodárně působí na lidský organismus. Výrobní postup objevil roku 1987 Dr. Tsushida Tojiro v Japonsku, když experimentoval s přírodními metodami uchování potravin.

Porovnejte Jantarovou Gabu s dalšími dvěma oolongy, které obsahují kyselinu Gaba: tmavým Thajským Gabaronem a světlou Zelenou Gabou.

Trvanlivost

Jantarová Gaba je trvanlivý čaj. Dobře uskladněn vám vydrží i přes 10 let.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit tři až čtyři nálevy.

K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5–10 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

Podívejte se na naše další čaje Gaba.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Jantarová Gaba - listJantarová Gaba - detail listu
  • Jantarová Gaba - suchý a mokrý list
  • Jantarová Gaba - nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz