Starobylý Zlatý Puerh Nechte se oslnit zářivou barvou a unést vznešenou chutí.


Čistě tipsový puerh zpracovaný neobvyklým způsobem fermentace v pytlích po dobu 70 dní. V hutné chuti jeho povzbuzujícího nálevu dominují tóny čokolády a kakaových bobů.

Starobylý Zlatý Puerh

Sklizeň a původ

Čaj byl sklizen na podzim roku 2006 v čínské provincii Jün-nan a zpracovala ho továrna Feng Čching (Feng Qing, 凤庆), založená v roce 1939.

List

List je bez kazů, tvoří ho výhradně delší, masivní a bohatě ochmýřené tipsy výrazně zlaté barvy. Zaujme vás vůní vlhkého dřevěného popela, která se rozvíjí až do dřevitých tónů. Povšimněte si též stopy pražených ořechů a arašídů. Vůně vylouhovaného listu je líbezně opojná a hřejivá. Rozpoznáte v ní vzácná dřeva, přezrálé ostružiny i černý lesní med. Příjemné zakončení tvoří stopa portského.

Nálev

Plná chuť Zlatého puerhu je bez hořkosti a na jazyku lehce pichlavá s příjemně trpkým koncem. Dominují v ní jednoznačně tóny čokolády a pražených kakaových bobů, avšak rozpoznáte i stopy hroznového cukru a kávy. Dochuť je výrazná a hutná, s ozvěnou lesních jahod.

Kulinářské doporučení

Čaj je výrazně povzbuzující. Jako všechny puerhy je vhodný k hutným a těžkým jídlům, neboť pomáhá při trávení a pálí tuky a cholesterol. Zlatý Puerh navíc doporučujeme jako společníka ke sladkým dezertům, koláčům a dortům. Dokonalým průvodcem je i pro delší večer strávený ve společnosti s bílým nebo červeným vínem.

Historie čaje

Jak jeho složení pouze z tipsů, tak i neobvyklá délka fermentace činí z tohoto puerhu raritu. Namísto obvyklých 45 dnů byl čaj fermentován celých 70 dní. To samozřejmě zvyšuje jeho exkluzivitu a také cenu. Neobvyklé je i to, že se lístky nefermentují v hromadách, ale vkládají se do pytlů. Pokud se domníváte, že vás už tmavý puerh nemůže překvapit, možná se mýlíte.

Trvanlivost

Trvanlivost Zlatého Puerhu je neomezená. S přibývajícími léty budou při správném skladování lístky zrát a získávat na kvalitě i ceně.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 6-7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 100°C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.

Doporučujeme především přípravu metodou Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Starobylý Zlatý Puerh - suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz