Bai Sha Xi Tianjian Hřejivý čaj s vůní borového dřeva pro dlouhé zimní večery.


Ochutnejte raritu mezi černými čaji Hei Cha, která byla vyrobena více než 300 let starou metodou sušení nad borovým dřívím. Překvapí vás svou uzeně dřevitou vůní a plnou oříškovou chutí. Čaj jsme dovezli přímo z Číny a nikde jinde ho v České republice nekoupíte.

Bai Sha Xi Tianjian

Sklizeň a původ

Čaj Bai Sha Xi Tianjian byl sklizen na jaře roku 2011. Pochází z továrny Bai Sha Xi, která se nachází v oblasti Anhua čínské provincie Hunan. Do těchto čajů se obvykle dávají listy sklizené ve více dnech z různých plantáží jedné pěstitelské oblasti.

List

List se skládá z tmavě černých celých i lomených lístků, které byly ještě mírně vlhké napěchovány do bambusových košů. V průběhu času se vlastní vahou částečně slisovaly, a proto můžete mezi sypaným listem najít i nalisované kousky.

Výrazně hřejivá vůně listu je fascinující. Objevíte v ní pražené tóny, borovicovou pryskyřici i čerstvě pečený chléb a portské. Vylouhovaný list skrývá tajemné stopy jehličnatého lesa a evokuje dálné divoké kraje.

Nálev

Nálev je pískově žluté barvy. Lehce zakouřená vůně nálevu se střídá s tóny sladkých karamelizovaných rozinek. Chuť čaje Bai Sha Xi Tianjian vás svou výjimečností zaujme hned po prvním doušku. Je plná, zaoblená a dlouho setrvává v ústech. Podobně jako u některých oolongů v ní najdete tóny nepražených kešu ořechů, zelené kávy a hrášku.

Kulinářské doporučení

Bai Sha Xi Tianjian doporučujeme popíjet za chladných zimních večerů. Šálek hřejivého nálevu můžete doplnit drobným cukrovím i sladkými hlavním jídly.

Historie čaje

Čaj Bai Sha Xi začal v období Mandžuské dynastie Čching (清qīng 1644 – 1911) nabízet obchodník z provincie Tian Jian a brzy s ním dosáhl obrovského věhlasu. K výrobě používal pouze drobné výběrové lístky označované jako „grade 1“. Nechal je projít fermentací a pak je sušil na speciálních kamnech zvaných Qixing, která pro pečení čajů sám navrhl. Jejich systém dokonale rozváděl teplo a čajové lístky optimálně nakuřoval.

Čaj pražil na kvalitním borovém dříví, díky čemuž list získal své zvláštní tajemné aroma a ztratil všechnu hořkost. Následně čaj napěchoval do bambusových košů vážících až 25 kg. Výběrový čaj balil do malých 0,5 kg balíčků a rozdával ho jako speciální dary významným osobám. I díky tomu se věhlas čaje Bai Sha Xi rychle rozšířil.

Trvanlivost

Bai Sha Xi se řadí mezi dlouhotrvanlivé čaje. V průběhu let bude zrát a získávat na nových kvalitách. Jeho trvanlivost je tedy prakticky neomezená.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong Fu Cha.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Bai Sha Xi Tianjian - suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Bai Sha Xi
  • Balení
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz