Aki Banča Nižší třída japonského zeleného čaje z podzimní sklizně pro celodenní pití.


Přestože patří Banča (často též Bancha) k nižší kvalitativní třídě než Senča, vybrali jsme pro vás jednu z nejlepších, v bio kvalitě. Pijte ji denně a vaše peněženka i chuťové pohárky budou spokojeny.

Aktuálně vyprodán, bude doplněn
Aki Banča

Sklizeň a původ

Lístky vyrostly v jihojaponské Kagošimě a sklizeny byly během druhé podzimní sklizně roku 2014.

List

Pravidelně překládané ploché lístky jsou sytě zelené barvy. Jejich nasládlá vůně připomíná obřadní čaj Mača, tóny mechu evokují lesní palouk zalitý sluncem. Vylouhovaný list voní svěže nasládle, připomíná zchladlou vařenou zeleninu a tropické ovoce, zejména mango nebo banán.

Nálev

Nálev má jasně zelenožlutou barvu. Jeho nasládlá vůně je pro japonské čaje této třídy charakteristická a evokuje jezírko zarostlé brčálem. Chuť je nasládlá a svěží, připomíná mladou okurku a trochu i Maču. V jejím závěru zachytíte mátové tóny. Dochuť je decentně trpká, tříslovitá a připomíná mátu.

Kulinářské doporučení

Banča je ideální snídaňový čaj. Doporučujeme ji i k běžnému nekořeněnému jídlu či smetanovým omáčkám. Často se pije při makrobiotické dietě.

Historie čaje

Lístky špičkových japonských čajů se sbírají při první sklizni na jaře, kdy jsou drobné a velmi jemné. Druhá sklizeň, ze které pochází naše Banča, probíhá od pozdního léta do podzimu. Lístky jsou již větší, a proto se z nich vyrobené čaje řadí do nižší třídy. Mimo jiné slouží jako základ pro výrobu čaje Genmaiča s praženou rýží.

Banča se svou kvalitou a cenou hodí ke každodennímu popíjení. Díky nižšímu obsahu kofeinu ji můžete pít i pozdě odpoledne.

Trvanlivost

Banča je středně trvanlivý čaj. Svůj svěží charakter si uchová do tří let od sklizně. S přibývajícím časem nabývá chuť na hutnosti a barva lístků i nálevu tmavne. Při dobrém skladování můžete experimentovat s archivací.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou teplou 70–80 °C a nechte louhovat ideálně 2 minuty. Takto lze připravit i druhý nálev.

Čaj je vhodný k přípravě v gaiwanu, nebo metodou Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Ukázka balení
Aktuálně vyprodán, bude doplněn

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz