Bílý Puerh Ping Cha neboli Koláč ze stříbrných jehliček Čajové štěstí zhmotněné ve stříbrném koláčku.


Lehký bílý Sheng Puerh, vhodný do letního počasí, potěší vaše oči umně nalisovanými tipsy, které tvoří pestrou mozaiku. V chuti vám zalahodí svěží tóny bez trpkosti a hořkosti.

Není na skladě.
Bílý Puerh Ping Cha neboli Koláč ze stříbrných jehliček

Sklizeň a původ

Lístky byly sklizeny při jarní sklizni roku 2011 v oblasti Yong De čínské prefektury Lincang.

List

Čaj je ručně lisovaný do tvaru koláče. Skládá se převážně z bílých tipsů s příměsí tmavě zelených listů a řapíků. V jeho vůni ucítíte semiš, slámu a máslové tóny. Po vylouhování lístky zhnědnou a voní lehce kouřově, zemitě. Připomenou pečené jablko a vůně postupně přechází až do sladkých tónů pampeliškového medu a smetany.

Nalisování je středně pevné a za použití puerhového nožíku lze koláček dobře rozebrat. Celé čajové dílko je zabaleno do elegantního bílého papíru bez potisku.

Nálev

Nálev je čirý, zlatočervené barvy. V jeho hřejivé a lehce kouřové vůni zaznamenáte především smetanové tóny. Chuť je svěží, bez trpkosti a hořkosti. Připomene vám čaj z jablečných slupek, hřebíček i bobkový list. Dochuť je intenzivní a převládají v ní sladkohořké tóny.

Kulinářské doporučení

Čaj se hodí k pstruhu připravenému na přírodní způsob a vařeným bramborám.

Historie čaje

Puerhový koláč ze stříbrných jehliček se chuťově nejvíc podobá bílým čajů. Liší se však od nich tím, že pochází ze stromů pěstovaných speciálně pro puerh a při zpracování v pánvi wok prošel procesem zabití zeleně (Sha Qing), který je právě pro puerhy charakteristický. Proto bude koláček na rozdíl od bílého čaje uskladněním dozrávat, postupem času se jeho vůně i chuť prohloubí a rozvinou se v ní sladké tóny. Bílý Puerh Ping Cha 2011 tedy nadchne milovníky bílých čajů i jemných Sheng Puerhů.

Čaje se začaly lisovat z obchodních důvodů, jelikož je bylo třeba dopravovat i do oblastí vzdálených několik měsíců jízdy. Na rozdíl od sypaného čaje se čaj nalisovaný převážel na koňském hřbetě mnohem lépe a zvíře ho mohlo unést větší množství. Lisoval se plně oxidovaný, případně i kouřem impregnovaný čaj, který vydržel dlouhou cestu, výkyvy teplot a vysokou vlhkost. Jedna z předních tras, po kterých se čaj převážel, začínala v Yunannu a vedla přes Lhasu a Nepál do Indie. Měřila tisíce kilometrů a podle archeologů byla využívána přes 5000 let.

Trvanlivost

Trvanlivost Sheng puerhů je neomezená. S postupujícím časem čajové lístky i nálev tmavnou a začínají se charakterem podobat tmavým Shu puerhům. Chuť získává na plnosti a hloubce, zelenkavé tóny mizí. Proto se jedná o ideální čaj k dlouhodobé archivaci. Jestliže hledáte ideální čaj pro investiční zhodnocení, pak je jím právě zelený Sheng puerh.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně dvě polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 100° C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.

K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.

Nůž na puerh

Lisovaný čaj se musí před přípravou rozebrat na jednotlivé lístky. Řezáním, lámáním nebo jiným necitlivým způsobem dochází k poškození listů, ty potom v nálevu hořknou a čaj ztrácí na kvalitě. Na porcování se proto používají speciální puerhové nožíky vyráběné v různých typech provedení. Postup porcování ukazuje tento fotonávod:

Pokud puerhový nožík dosud nemáte, doporučejeme vám ho přikoupit. Poznámka: Ve fotonávodu je zobrazen jiný čaj a odlišný typ nože. Nožík, který nabízíme v objednávce, vidíte pod fotografiemi čaje.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky.

Podívejte se na další lisované čaje.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • 100g koláček bílého puerhu Ping ChaMenší, 100g koláček

    Menší koláček váží 100 g a v průměru měří 10 cm.

  • Větší, 250g koláčVětší, 250g koláč

    Větší koláč váží 250 g a v průměru měří 14 cm.

  • Suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Bílý Puerh Ping Cha
  • Nůž na Puerh

    Přikupte si elegantní puerhový nůž, kterým koláč snadno rozebrete.

  • Ukázka balení
Není na skladě.

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz