Červený oolong z Tchaj-tungu Nejsilněji oxidovaný polozelený čaj Tchaj-wanu.


Nový druh velmi tmavého oolongu z Tchaj-wanu vás překvapí hutnou vůní horké marmelády a hebkou chutí se stopami šípku. Připravit si ho můžete i za studena.

Červený oolong z Tchaj-tungu

Sklizeň a původ

Náš Červený oolong se pěstuje v okrese Tchaj-tung na jihozápadě Tchaj-wanu. Sklizen byl v prosinci roku 2012.

List

Hnědé až hnědočerné lístky jsou pravidelně svinuté do drobných granulek. V jejich vůni rozpoznáte pražené obilí, dřevo a lehký parfém z růží. Vylouhované listy voní po ovoci a horké marmeládě, v jejich pronikavé vůni objevíte i vzácná dřeva, stopy pražené čekanky a ječmene. Po druhém nálevu vystoupí vůně kávy a horké čokolády.

Nálev

Nálev je čirý, světle hnědožluté až hnědočervené barvy, která připomíná světlý mahagon. V jeho napražené vůni objevíte tóny tropického ovoce a čerstvě upečeného chleba. Chuť Červeného oolongu je plná, dřevitá a hebká, se stopami jablečných slupek a šípku. Závěrem vám chuťové buňky osvěží lehká kyselinka. Dochuť, připomínající banány, je mírně tříslovitá, lehce pichlavá a hebká.

Kulinářské doporučení

Červený oolong je vhodný ke sladkostem, čajovým sušenkám nebo kvalitní 60–70% čokoládě, výborně však jde popíjet i samotný.

Historie čaje

Jedná se o poměrně nový druh čaje. Sklízí se ručně podle sběrové formule dva lístky a pupen. Oxiduje se na cca 80 %, čímž se řadí mezi nejvíce oxidované tchajwanské oolongy. Po oxidaci se ještě jemně peče. Díky tomuto zpracování má čaj výjimečné chuťové vlastnosti a každý Červený oolong chutná i voní trochu jinak.

Trvanlivost

Červený oolong se hodí k delšímu skladování a archivaci. Dobře uskladněn vydrží v dobrém stavu i přes 10 let. Na rozdíl od zrajících čajů hei cha, které potřebují trochu dýchat, má Červený oolong nejlepší podmínky ke zrání ve vakuovaných sáčcích nebo vzduchotěsných nádobách.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, doporučujeme čaj připravit metodou Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy asi 5 sekund, další postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.

Doporučujeme též zkusit přípravu za studena. Stejné množství čaje zalijte půl litrem studené vody a nechte louhovat při pokojové teplotě, dokud se kuličky nerozevřou a neklesnou ke dnu (asi 4 až 8 hodin).

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz