Archivní Ta Chung Pchao neboli Velké šarlatové roucho Umně vylisovaný koláček archivního oolongu z roku 2005 k uctění vzácných hostů za chladných zimních večerů.


100 gramů čínského oolongu Ta Chung Pchao z nejstarších stromů může stát i víc než 100 tisíc dolarů. Pan Ču vyrábí Velké šarlatové roucho se stejným uměním, avšak za rozumnější cenu. Potěšte své oko krásně vylisovaným reliéfem a chuťové buňky vyzrálou chutí.

Aktuálně vyprodán
Archivní Ta Chung Pchao z roku 2005 neboli Velké šarlatové roucho

Sklizeň a původ

Lístky byly sklizeny na jaře 2005 v horách Wu-i, ležících na severu čínské provincie Fu-ťien u hranic s provincií Ťiang-si. Do tvaru malých 100g koláčků je slisovala rodinná firma pana Ču Č‘ v březnu 2011.

List

Drobné černohnědé až šarlatové lístky vonící po perníku a černém medu jsou pevně slisovány do 100g koláče zdobeného reliéfem z čínských písmen. Po vylouhování najdete v celistvé vůni listu tóny kmínu a kvalitního bourbonu, někomu se vybaví i vůně na plotýnce pečených bramborových placek.

Nálev

Nálev má tmavě červenohnědou barvu. Jeho vůně je sladce karamelová, kořeněná, ke konci lehce pikantní, s tóny zeleného pepře a papriky. Vyzrálá a plná chuť je spíše atypická, příjemně zahřeje a připomene vám hutnější červené víno. Na konci ji charakterizují lékořicově svěží tóny. Dochuť je nasládlá, taninová a čistě svíravá.

Kulinářské doporučení

Ta Chung Pchao je ideální čaj k uctění vzácného hosta za chladného večera. Pokud ho nebudete chtít popíjet samotný, doporučujeme ho zkusit s lehkým sladkým pečivem nebo s méně kořeněným bílým masem.

Historie čaje

K čaji Ta Chung Pchao (v přepisu pinyin Da Hong Pao neboli Velké šarlatové roucho) se váže následující legenda: Matka vládce dynastie Ming jednou vážně onemocněla a vyléčil ji jistý čaj. Vládce pak poslal čtyři šarlatová roucha, aby do nich oblékli stromy, ze kterých lístky onoho čaje pocházely. Tři z nich byly zasazeny za vlády dynastie Sung, dodnes existují a těší se mimořádné úctě. Čaj z jejich lístků je jedním z nejdražších na světě, 100 gramů může stát i přes 100 tisíc dolarů.

Náš koláček byl vyroben z fermentovaných a středně pečených lístků v rodinné továrně Ču Č‘ (Zhu Zhi) založené v roce 1986. Pan Ču se však studiem čajového umění začal zabývat již roku 1954.

Trvanlivost

Koláček Ta Chung Pchao patří mezi čaje s téměř neomezenou trvanlivostí. Pokud ho uskladníte v dobře uzavřené krabičce nebo vakuovaném sáčku, vydrží vám prakticky na věky a časem se v něm rozvinou nečekaně zajímavé tóny.

Jak si čaj připravíte

Koláček opatrně rozeberte, abyste nepoškodili jednotlivé lístky, a na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce). Zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat ideálně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Doporučujeme i k přípravě metodou Gong Fu Cha.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

Podívejte se na další lisované čaje.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Koláček archivního Ta Chung PchaoList
  • Archivní Ta Chung Pchao neboli Velké šarlatové roucho - koláček a listList
  • Suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Ukázka balení
Aktuálně vyprodán

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz