Kuej chua čcha neboli čaj s květy osmanthu Tchajwanský oolong ovoněný okvětními plátky osmanthových květů.


Jeho smetanově sladká vůně připomíná mléčné oolongy, nepochází však ze samotného čaje, nýbrž z rozdrcených okvětních plátků keře Osmanthus fragrans. Čaj je ideální pro klidná odpoledne na rozhraní jara a léta.

Kuej chua čcha - zátiší

Sklizeň a původ

Lístky byly sklizeny v zimě 2014 na Tchaj-wanu z čajového kultivaru Čching-sin.

List

Pravidelné lístky jsou stočené do světle zelených až šedozelených granulek. Sbírají se vždy první tři lístky na větvičce. Ve smetanově sladké vůni suchého listu najdete stopy nového koření. Po vylouhování voní příjemně po květinách se silnou smetanovou stopou. Vůně připomíná Mléčný oolong Ťin Süan.

Nálev

Nálev má světle zelenožlutou barvu. Vůní připomíná chřest, papáju, květy orchideje a během chladnutí i kopřivu. Vícevrstvá extraktní chuť evokuje smetanu s teinovou stopou na konci a čerstvou kokosovou vodu. Dochuť je nasládlá, suchá, kořeněná a připomíná mátu s pepřem.

Kulinářské doporučení

Čaj doporučujeme připravit stylem Gong Fu Cha a popíjet samostatně.

Historie

Čínský název Kuej chua (pinyin: Gui Hua) označuje květy keře Osmanthus fragrans, kterými jsou čajové lístky ovoněny. Ovonění osmanthem neboli vonokvětkou se dosahuje různými způsoby a čaje pod tímto názvem mohou chutnat velice rozdílně. Každý výrobce má své výrobní tajemství, a přesný postup proto není zcela jasný. Většinou se lístky v určité fázi zpracování ovoní květinovým extraktem nebo pylem. U našeho čaje se intenzivní vůně dosáhla rozdrcením okvětních lístků osmanthu na jemný prášek.

Na Tchaj-wanu existuje neuvěřitelné množství pěstitelů čaje. Podle odhadu je jich kolem 80 tisíc. Ze svých keřů a stromů vyrábí většinou oolongy, neboť polozelené čaje jsou mezi obyvateli ostrova nejoblíbenější. Každoročně se zde pořádají soutěže o nejlepší čaj. Jejich výherci získávají vysokou prestiž a vítězné čaje nejvyšší ocenění.

Trvanlivost

Čaj s květy osmanthu patří mezi dlouhotrvanlivé čaje. Pokud ho uskladníte v dobře uzavřené krabičce nebo vakuovaném sáčku, vydrží vám 5–8 let a v průběhu času se v něm rozvinou nečekaně zajímavé tóny.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Čaj je vhodný i k tradiční přípravě metodou Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Kuej chua čcha - listKuej chua čcha - detail listu
  • Kuej chua čcha - suchý a mokrý list
  • Kuej chua čcha - nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz