Japonský pražený čaj Hojicha Japonská čajová specialita, která se výrobou i vůní podobá kávě.


Ačkoli se Hojicha vyrábí ze zeleného čaje a svou praženou vůní a chutí vám připomene kávu nebo tmavé oolongy, obsahuje velmi málo kofeinu. I po pozdně večerní konvičce se vám proto bude dobře spát.

Japonský pražený čaj Hojicha

Sklizeň a původ

Lístky byly sklizeny na podzim 2017 v prefektuře Kagošima na jihu japonského ostrova Kjúšú.

List

Světle hnědé lístky s podílem řapíků voní výrazně sladce a napraženě. Po vylouhování v jejich vůni převládnou podzimní pražené a ořechové tóny.

Nálev

Nezakalený nálev s malými úlomky lístků na dně má světle hnědou, dřevitou barvu. V jeho silné a opojné vůni vynikají decentně pečené tóny sladkého cukroví, kaštanů a pohanky. V chuti je svěží, mírně napraženě dřevitý s kaštanovými a citronovými tóny. Spíše než zelený čaj připomíná pražené oolongy nebo obilnou kávu. Dochuť je mírně kyselá, svěží, citrónová a zanechává semišový pocit na patře.

Kulinářské doporučení

Čaj Hojicha má příznivý vliv na zažívání, a proto ho Japonci popíjejí k jídlu nebo po jídle. Ochutnat jej můžete především s orientální kuchyní ale hodí se i k těžším českým jídlům. Díky velmi nízkému obsahu kofeinu ho můžete pít i před spaním nebo ho připravit dětem.

Historie čaje

Lístky japonských čajů se tradičně zpracovávají horkou parou. Hojicha (píše se též Houjicha, vyslovuje se hódžiča) se po napaření navíc praží v porcelánovém hrnci nad dřevěným uhlím, dokud lístky nezhnědnou.

První Hojicha byla vyrobena v Kjótu ve dvacátých letech 20. století a rychle získala na popularitě. Základním listem pro Hojichu je většinou Bancha [banča] z poslední sezonní sklizně, výjimečně též Sencha [senča] nebo Kukicha [kukiča].

Trvanlivost

Hojicha má spíše kratší trvanlivost, doporučujeme ji spotřebovat do dvou let od zakoupení. Japonské čaje obecně nejsou vhodné pro delší skladování. Jsou velmi svěží a obsahují hodně energie, avšak zhruba po půl roce až roce se jejich svěžest a kvalita snižují zhruba na polovinu, a po více než dvou letech je z nich znatelně starý čaj.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 70–80 °C a nechte louhovat ideálně 1–2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong Fu Cha.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Krajina

    Čajová plantáž na náhorní plošině Nansatsu v japonské provincii Kagoshima. Autor: Ray_go, Wikipedie.

  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz