Jáva Malabar TGFOP Pro čaj již nemusíte jet lodí, jež dováží čaj a kávu, až na dalekou Jávu.


Ano, i na Jávě se pěstuje čaj. Podobá se Darjeelingům z druhých sklizní, jeho exotický původ však poznáte v plnější chuti a kořeněné vůni. Cenou i silou ideální čaj ke každodenní snídani.

Jáva Malabar TGFOP

Sklizeň a původ

Lístky byly strojně sklizeny v létě 2014 pod horou Malabar v oblasti Pengalengan na ostrově Jáva.

List

Hnědočerný list se stříbřitými tipsy je pravidelně dlouhý přibližně 2 cm a připomíná lístky čajů z indického Darjeelingu. V jeho kořeněně dřevité, jemně zakouřené vůni rozpoznáte citrusové tóny i nezralé jablko. Vylouhovaný list vám připomene vůni pečeného jablka či štrůdlu a voňavý marcipán.

Nálev

Barva nálevu je hřejivě světlečervenohnědá. Vůně zaujme tóny citrónu snoubícího se s pepřem a bílou čokoládou. Chuť je pevná, příjemně tříslovitá, dřevitá a evokuje zralou hrušku. Dochuť je čistá, jemně svíravá.

Kulinářské doporučení

Čaje z Jávy jsou ideální snídaňové čaje. Dají se pít s mlékem a cukrem a hodí se zejména k drobnému sladkému pečivu nebo sušenkám.

Historie čaje

Malabar je ideální pro ty, kdo si oblíbili čaj z Darjeelingu, ale zároveň chtějí něco jemně silnějšího. Připomíná lehce říznější čaje z druhých himálajských sklizní. V Indonésii panuje tropické klima, a proto jsou tamní čaje aromatické a chuťově plné. Typický je pro ně zlatohnědý nálev.

Čaj se na Jávu dostal s Holanďany v roce 1606, v roce 1830 zde vznikla první čajová továrna. Plantáže oblasti Preanger byly založeny v 19. století a nejdříve se na nich pěstovala především káva. Po získání nezávislosti v roce 1945 se místní pěstitelé rozhodli věnovat raději čaji a kávovníky vyměnily za čajové keře.

Trvanlivost

Jáva Malabar je spíše trvanlivý čaj. Dobře uskladněný vám vydrží ve výborném stavu minimálně 4 roky. Čaje tohoto typu někdy začínají být zajímavé až druhým rokem skladování.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit 2 nálevy.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz