Jin Hou Cha neboli Zlatá opice Hřejivá vůně medu a hořké čokolády pro podzimní večer.


Čínský červený čaj s pohádkovým názvem Zlatá opice vás okamžitě okouzlí barevným kontrastem zlatých a temně hnědých lístků s lehce nasládlou vůní. Pěstuje se v tradiční přírodním prostředí a jeho sběr i zpracování probíhá výhradně ručně. Proto nese označení organic, což odpovídá českému bio.

Jin Hou Cha neboli Zlatá opice

Sklizeň a původ

Náš Ťin Chou Čcha (pinyin: Jin Hou Cha) byl pro vás sklizen v březnu 2017 v provincii Fu-ťien ležící na jihovýchodním pobřeží Číny.

List

Kvalitní čaje se obvykle skládají z jednoho pupenu a prvních dvou lístků. Pro Zlatou opici se ovšem ručně sbírají pouze pupeny a první lístky v poměru jedna ku jedné. Po sběru se zlaté pupeny i temně lesklé lístky umně stočí do uzavřených spirálek. List nevykazuje žádné nepravidelnosti a neobsahuje polámané lístky či přimíchané větvičky.

Nálev

Tmavě červený až hnědočervený nálev sladce voní po medu a květinách s lehounce kouřovým nádechem. Chutná hřejivě bez výrazné hořkosti, jen lehce svíravě, s jemně čokoládovými tóny. Dlouhotrvající dochuť je hřejivá a nasládlá.

Historie čaje

Zlatá opice se pěstuje v jihočínské provincie Fu-ťien, kde se sbírá vždy brzy na jaře. Tvarem lístků se podobá oblíbené zelené nebo bílé opici, a odtud tedy pochází podobnost názvu. Do spirálek zkroucené lístky prý někomu připomínají ocásky, chlupy či drápky malých opiček, ale takové vysvětlení se nám zdá příliš prozaické. Proto máme raději pradávnou pověst, podle které pro Ťin Chou Čcha posílali mniši vycvičené opice do nepřístupných míst, kam se člověk nedostal.

Trvanlivost

Protože čínské červené čaje stárnou pomaleji, vydrží vám naše Zlatá opice 3–4 roky. Během prvního roku bude čaj postupně dozrávat a jeho kvalita se ještě zlepší. Následujících 2 až 3 roky se charakter čaje ustálí a teprve pak začne velmi pomalu ztrácet své kouzlo.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou teplou 90–100 °C a nechte louhovat podle chuti 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. V dalším nálevu je vhodné dobu louhování o něco prodloužit. Zlatá opice je vhodná i k tradiční přípravě metodou Gong Fu Cha.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa ČínyMapa Číny
  • Zlatá opice - list
  • Zlatá opice - nálev
  • Zlatá opice - suchý a mokrý list
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz