Keemun třídy Mao Feng Nejmilejší společník ke sladké snídani.


Ze stolu se na vás směje talíř buchet nebo nadýchaný croissant, z šálku černého čaje stoupá medová vůně a už se těšíte na první doušek, horký a trochu nahořklý. Pokud si tak představujete ideální snídani, je Keemun Mao Feng právě pro vás.

Keemun třídy Mao Feng

Sklizeň a původ

Lístky pocházejí z okresu Čchi-men v čínské provincii An-chuej. Sklizeny byly v dubnu 2014.

List

Leskle černé lístky jsou velké a obsahují malé množství tipsů. V jejich medové a lehce nakouřené vůni rozpoznáte mátu a kaštany, po vylouhování vystoupí tóny pomeranče a indického koření.

Nálev

Nálev je sytě hnědočervené barvy. V jeho vůni najdete stopy květového medu, mahagonu, santalového dřeva a kokosu. V chuti se mísí sladce medové tóny s decentní hořčinkou, jak je pro černé čaje z Keemunu typické. Středně dlouhá dochuť je sladce minerální a hořce natrpklá.

Kulinářské doporučení

Keemun třídy Mao Feng je ideální ke snídani. Příjemně doplňuje pečivo a sladké buchty, ovšem chutnat vám bude i samotný.

Historie čaje

V roce 1875 se začal v okrese Čchi-men vyrábět černý čaj, který se později na Západě proslavil pod trochu zkomoleným názvem Keemun. Dnes má mnoho variant a třída Mao Feng (doslova „ochmýřený pupen“) patří k nejznámějším. Poprvé ji vyrobili obyvatelé vesnice Ta-wu, ze které díky ideální nadmořské výšce a čistému prostředí pocházejí nejlepší Keemuny. Proto ji místní přezdívají Čchi-men Čcha-ti I-cchun neboli První vesnice čaje Keemun.

V naší nabídce najdete i vzácnější Keemun Chung Siang neboli Voňavé spirálky. Zkuste oba čaje porovnat.

Trvanlivost

Protože čínské červené čaje stárnou pomaleji, vydrží vám náš Keemun 3–4 roky. Během prvního roku bude čaj postupně dozrávat a jeho kvalita se ještě zlepší. Následující 2 až 3 roky se charakter čaje ustálí a teprve pak začne pomalu ztrácet své kouzlo.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat dvě až tři minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Čaj můžete připravit i metodou Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy asi 5 sekund, další postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz