Keňský zrající Čínská tradice zrajících čajů přetvořená do moderní podoby keňskými čajovými mistry.


Takový čaj jste ještě nepili. Vychází sice z původních čínských čajů hei-čcha, avšak rovníkové podnebí, sopečná půda a dovednost keňských mistrů z něj udělaly unikát, který se chutí, vůní i vzhledem vymyká všemu, co jsme zatím poznali. Zásoby jsou velmi omezené, nakupujte rychle.

Keňský zrající - zátiší

Sklizeň a původ

Lístky byly sklizeny v únoru 2016 v keňské oblasti Nyambene Hills.

List

Šedočerné lístky bohatě prokládané zlatostříbrnými, mírně zakroucenými tipsy s drobnými chloupky jsou 3–4 cm dlouhé. V jejich vůni ucítíte semiš, horkou čokoládu s kořením, skořici, pepř a stopy ambry. Po vylouhování připomíná vůně listu pečené ovoce, přezrálé tropické plody, vanilku a čerstvě upečenou housku s lesním medem.

Nálev

Téměř čirý, jen nepatrně zamlžený nálev má bronzově hnědou barvu se světle žlutými odlesky. V jeho vůni objevíte jedlé kaštany, zrající obilí a sušené maliny. Plná, svěží a příjemně hutná chuť se nepodobá žádnému z čínských čajů hei-čcha, snad jen trochu Čaji starého mistra. Připomíná jemně praženou cikorku, ořechy a pražené jedlé kaštany. Dochuť je suchá, sladká, kořeněná.

Kulinářské doporučení

Keňský zrající se hodí k čajovým sušenkám a skvěle doplní tmavou čokoládu.

Historie

Keňa je hned po Číně a Indii jedním z největších pěstitelů čaje na světě. Čajovník se do země dostal v roce 1903 a od roku 1924 se s čajem začalo obchodovat ve velkém. V současné době představuje pro Keňu pěstování a vývoz čaje třetí největší zdroj příjmu.

Stejně jako v okolních zemích afrického kontinentu se zde většinou vyrábí lámaný černý čaj typu broken určený pro sáčkové čaje. Asi proto jsou u nás keňské čaje v podstatě neznámé a zmlsaní pijáci je často s despektem přehlížejí. Oproti jiným africkým zemím se však v Keni setkáte i s velmi kvalitními celolistými čaji, jak dokazuje nejen Keňský zrající, ale i náš Purpurový chameleon z kraje rovníkových sopek nebo Oolong z domoviny lvice Elsy.

Zrající čaje typu hei-čcha jsou typické pro Čínu a v jiných zemích se vyrábějí zcela výjimečně. Keňští pěstitelé se do nich pustili mimo jiné i díky technologiím a odrůdám čajovníků dovezeným právě z Číny.

Trvanlivost

Technikou zpracování se jedná o trvanlivý zrající čaj, jehož kvalita stářím poroste. Dobře uskladněn vám vydrží přes 20 let.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat ideálně 3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong Fu Cha.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původuMapa místa původu
  • Keňský zrající - listKeňský zrající - detail listu
  • Keňský zrající - suchý a mokrý list
  • Keňský zrající - nálev
  • Nyambene Hills

    Čajové zahrady v oblasti Nyambene Hills, ze kterých pochází náš Keňský zrající.

  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz