Nakuřovaný Lapsang souchong Oblíbený „uzený“ čaj vás zahřeje v sychravých dnech.


Za vlády dynastie Čching procházela horami Wu-i císařská vojska a obsadila i místní čajovou továrnu. Včasná výroba byla ohrožena, a aby se urychlila, zkusili čajoví mistři usušit čaj nad borovým kouřem. Metoda se osvědčila a používá se dodnes.

Nakuřovaný nebo též uzený čaj Lapsang souchong

Sklizeň a původ

Lístky byly sklizeny na jaře 2014 v horách Wu-i v čínské provincii Fu-ťien.

List

Pravidelný, drobný list má hnědočernou barvu, která místy přechází do šedé. V jeho intenzivní kouřové vůni ucítíte borové jehličí a čerstvou stromovou pryskyřici. Vylouhované lístky vám svou vůní připomenou jehličí a pryskyřici, objevíte však i tóny ovocného kompotu a hroznových pecek.

Nálev

Nálev má šedohnědou barvu s fialovými a bronzovými odstíny. Na první přivonění je zřetelně zakouřený, avšak hned po prvním vjemu odhalíte vůni sladkých brambor, tabákového listu a třešňového likéru. Chuť evokuje les, kapradí a mech. Ke konci objevíte stopu mentolu a pomerančového likéru. Dochuť je květinová, svěží a se stopou borového dříví.

Kulinářské doporučení

Lapsang souchong je ideální čaj k těžkým jídlům, protože je dobrý na trávení. Zkusit jej můžete i s domácí pizzou.

Historie čaje

Historie čaje Lapsang souchong sahá do doby dynastie Čching. Tehdy se kvůli průchodu armády zpozdilo sušení čaje, a aby se včas uspokojila poptávka, usušili prodejci lístky v kouři.

Mnoho látek, které tvoří aroma čaje, se získává pouze z borového kouře a v jiných čajích se s nimi nesetkáte. Čaji Lapsang souchong se podobá náš Čeng Šan Siao Čung, který se také suší nad ohněm, avšak tak, aby kouř lístky nezasáhl.

Trvanlivost

Lapsang souchong patří k pomalu stárnoucím čajům. Díky vysoké fermentaci a tradičnímu způsobu zpracování vám vydrží ve skvělém stavu tři až čtyři roky.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Můžete zkusit i tradiční přípravu metodou Gong Fu Cha, ale výše popsaná příprava ve slévací konvičce je vhodnější.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz