Liu Pao 2010 Silný čaj evokující atmosféru bohem zapomenutých míst, kam lidská noha dlouho nevkročila.


V Číně si ho cení víc než na Západě tak populární Puerh. Stárnutím zraje a nabývá na síle. Jestliže v čaji nehledáte jen éterickou jemnost, vyzkoušejte Liu Bao ze skupiny Hei cha. Odmění se vám silnou chutí, povzbuzujícími účinky a blahodárným působením na trávení.

Liu Pao 2010

Sklizeň a původ

Čaj pochází z jihočínské oblasti Guangxi, a alternativně se tedy může nazývat Guangxi Liu Bao Tea. Sklizen byl v roce 2010 a zpracovala ho známá továrna ve Wuzhou.

List

Liu Pao se sklízí z jednotlivě rostoucích čajových stromů s mohutnými listy. Sklizený list se zpracuje zvláštní starobylou metodou a poté se nechá uzrát. Náš Liu Pao byl uskladněn tři roky v 45kg bambusovém koši, kde došlo k jeho částečnému slisování. List je tmavě hnědý až černý, bez tipsů, s občas přimíchanými řapíky, částečně přirozeně slisovaný. Svou výrazně zemitou vůní vyvolává atmosféru starodávných zapomenutých míst.

Nálev

Barva nálevu je sytá, hutná, tmavě hnědorudá až černá. Voní sladce jako sirup a rozkvetlé růže. Vylouhovaný list voní také sladce, avšak připomíná spíše sušené banány. Zpočátku lehká stopa zemitosti v přibývajících nálevech sílí. Nálev chutná zemitě, se stopou máty a mírně trpce. Evokuje brambory pečené v horkém popelu. Dochuť je plná, dlouhá, těžká a se svěže mátovými tóny.

Historie čaje

Liu Pao představuje v Číně jeden z nejoblíbenějších čajů a jeho historie sahá více než 1 500 let zpět. Konkrétně náš Liu Pao byl vyroben ve specální továrně Wuzhou založené 18. ledna 1953. Jmenuje se po vesnici Liu Pao a její jméno zase pochází od vůně arakových ořechů, která pro ni byla typická za vlády dynastie Qing. Právě chuť arakových ořechů je kvalitnímu čaji Liu Pao vlastní. Podle staré receptury Liu Pao byl v 70. letech 20. století poprvé vyroben černý Puerh.

Trvanlivost

Liu Pao vydrží prakticky neomezeně dlouho. S přibývajícím léty získává na kvalitě a jeho chuť se zjemní a uhladí. Proto se jedná o ideální čaj k archivaci a jeho cena stárnutím stoupá.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou teplou 100 °C a nechte louhovat ideálně tři minuty. Postupně lze připravit dva až tři nálevy. Čaj je vhodný i k tradiční přípravě metodou Gong Fu Cha v naší praktické sadě.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Liu Pao - listLiu Pao - detail listu
  • Liu Pao 2010 - nálev
  • Liu Pao 2010 - suchý a mokrý list
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz