Mount Kenya Prvotřídní černý čaj z velehor rovníkové Afriky.


Celolistých černých čajů v Keni moc nenajdete. My jsme je nejenom našli, ale též podrobili pečlivé degustaci a Mount Kenya ji vyhrál na celé čáře. Vyzkoušejte ho po ránu s kvalitní čokoládou a váš den bude hned veselejší.

Mount Kenya - zátiší

Sklizeň a původ

Lístky byly sklizeny v dubnu 2016 v oblasti horského masivu Mount Kenya v Keni.

List

Černé, pravidelné lístky typu OP1 (Orange pekoe 1) jsou přibližně 2 cm dlouhé, bez chyb a s malým množstvím řapíků. V jejich vůni ucítíte semiš, tvrdé tmavé dřevo a muškátové koření. Po vylouhování jejich vůně připomíná fermentovanou červenou řepu, kváskový chléb, podzimní listí a grilovanou zeleninu.

Nálev

Čirý nálev s minimálním množstvím usazenin na dně šálku má zlatohnědou barvu, která na světle krásně září. Jeho vůně vám připomene kávovinové směsi, čekanku, bergamot a rozpůlený pomeranč. Zpočátku hutná chuť na jazyku po chvíli oživne kyselinkou. Vedle dřevitých tónů vám připomene zralé tropické ovoce, semiš a mátu. Dochuť je čistá, dlouhá, lehce svíravá a pikantní. Připomíná semiš.

Kulinářské doporučení

Ideální čaj pro výtečnou snídani. Doporučujeme jej vyzkoušet v kombinaci s čokoládou, kakaovými boby nebo sušenkami.

Historie

Keňa je hned po Číně a Indii největším pěstitelem čaje na světě. Čajovník se do země dostal v roce 1903 a od roku 1924 se s čajem začalo obchodovat ve velkém. V současné době představuje pro Keňu pěstování a vývoz čaje třetí největší zdroj příjmu.

Stejně jako v okolních zemích afrického kontinentu se zde většinou vyrábí lámaný černý čaj typu CTC určený pro sáčkové čaje. Jak ale dokazuje náš Mount Kenya, oproti jiným africkým zemím se v Keni setkáte i s velmi kvalitními celolistými čaji.

Masiv Mount Kenya je po Kilimandžáru druhou nejvyšší africkou horou. Má několik vrcholů vysokých od 4 985 do 5 199 metrů. Díky tropickému klimatu a červené vulkanické půdě má čaj v jejím okolí ideální podmínky.

Trvanlivost

Mount Kenya je středně trvanlivý čaj. Beze změny vám v uzavřené krabičce nebo sáčku vydrží 2–3 roky. Poté začne chuť i vůně čaje uvadat a slábnout.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong Fu Cha.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Mount Kenya - listMount Kenya - detail listu
  • Mount Kenya - suchý a mokrý list
  • Mount Kenya - nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz