Bílý čaj z nepálské zahrady Himalayan Shangri-la Čajový unikát z oblasti, kde se bílé čaje vyrábějí pouze zřídka.


Jestliže milujete bílé čaje a všechny čínské již znáte, vyzkoušejte podzimní Nepal Shangri-la White. Odvděčí se vám hřejivou vůní připomínající povařené jablečné slupky a výrazně svěží chutí.

Bílý čaj z nepálské zahrady Himalayan Shangri-la

Sklizeň a původ

Lístky pocházejí z podzimní sklizně roku 2017 z čajové zahrady Himalayan Shangri-la, která leží poblíž vesnice Nepaltar v nepálské oblasti Illam.

List

Ochmýřené lístky a tipsy jsou stříbřité barvy. Jejich lehce kouřová, prašná vůně vám připomene křídu, sladké jablko a seno. Po vylouhování se v nich rozvinou tóny kvalitního vína či trapistického piva.

Nálev

Čirý nálev je sytě žluté až okrové barvy. Jeho vůně je hřejivá a připomene vám vařené jablečné slupky, chléb i čokoládovo-ovocný marcipán. Výrazná chuť je svěží, pichlavá a sladká. Evokuje kompotovou šťávu a jehličí. V závěru je lehce strohá a suchá. Dochuť je dlouhá, taninová s lehkým tříslem.

Kulinářské doporučení

Na bílém čaji ze zahrady Shangri-la si nejlépe pochutnáte se sýrovými sušenkami nebo s cheesecakem.

Historie čaje

Nepálské čaje jsou svými vlastnostmi a zpracováním velice podobné oblíbeným Darjeelingům. Zaujmou vás svěží lehkou chutí i povzbudivými účinky na tělo a mysl.

Přestože značka Himalayan Shangri-La Tea Producers existuje jen něco přes 10 let, už si stačila vybudovat výbornou pověst. Na kvalitu čaje a férové podmínky pro zaměstnance dohlíží asociace farmářů, kteří do továrny dodávají lístky ze svých plantáží. Čaj se zde většinou zpracovává v duchu rodinných tradic ručně a nese označení organic (bio).

V Nepálu se čaj pěstuje už přes 100 let. První plantáže, Ilamskou a Soktimskou, zde po roce 1873 založil plukovník Gajraj Singh Thapa podle vzoru sousedního Darjeelingu. Dnes nepálské plantáže zabírají plochu 2153 ha, leží ve výšce 3000 až 7000 m. n.m. a vyrobí se z nich ročně 244 tun čaje.

Trvanlivost

Bílý čaj ze zahrady Himalayan Shangri-la patří mezi čaje středně trvanlivé. Jeho kvalita se 6–18 měsíců od sklizně nemění, pak ale čaj pozvolna ztrácí své kouzlo a stává se všednějším. Je ideální k okamžitému popíjení.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna a půl polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 90 °C a nechte louhovat přibližně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Můžete zkusit i přípravu metodou Gong Fu Cha, avšak výše popsaná příprava je pro čaj vhodnější.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Bílý čaj z nepálské zahrady Himalayan Shangri-la - suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz