Polodivoký zelený čaj z Hadongu Objevte chuť a vůni korejského čaje, stejnou jako před jedenácti sty lety.


V 9. století byly na svazích jihokorejské hory Jirisan vysázeny první čajovníky a od té doby se tam samy množí bez zásahu člověka. Lístky z nich si proto uchovaly specifickou chuť a vůni, kterou u čínských nebo japonských čajů nenajdete. Objednávejte rychle, čaje máme omezené množství.

Polodivoký zelený čaj z Hadongu

Sklizeň a původ

Lístky pocházejí z polodivokých čajovníků rostoucích v oblasti Hadong v Jižní Koreji. Jedná se o třetí sklizeň roku 2016, která se korejsky nazývá jungjak a probíhá koncem května.

List

Delší tenké lístky drátkovitého tvaru jsou šedozelené až černé barvy. V jejich napražené vůni ucítíte perník, propolis a kandované okvětní plátky růží. Po vylouhování získají zářivě zelenou barvu a voní jako pečené kuře, špenátové listy, japonské rýžové víno saké či portské.

Nálev

Nálev má čirou, jásavě citrónovou barvu. Jeho vůně je sladce napražená. Po napití vám ústa naplní živá a plná chuť s decentně napraženými tóny. Připomene vám i bílé víno. S přibývajícími nálevy vystupuje do popředí štiplavější kyselinka a chuť evokující špenátovou či zeleninovou šťávu. Zakončuje ji nádech citrusu a hřebíčku. Dochuť je pichlavá a objevíte v ní náznak zeleného pepře.

Kulinářské doporučení

Čaj je ideální po vydatném obědě. Znovu vám dodá energii vynaloženou na trávení a osvěží vaši mozkovou činnost.

Historie čaje

Většina korejských čajů se pěstuje ve velkých zahradách provincie Jižní Jeolla. Ty nejlepší však pocházejí z oblasti Hadong v provincii Jižní Kjongsang. První čajovníky tam byly na svazích hory Jirisan vysázeny v 9. století. Dlouhé věky se zde stromky množily divoce, bez šlechtění, a díky tomu si uchovaly unikátní chuť a vůni.

Sami Korejci kvalitní zelený čaj pijí kvůli vysoké ceně a špatné dostupnosti málokdy. Zakoupit jej tam můžete pouze ve specializovaných čajových obchodech a u výrobců.

Trvanlivost

Svěží lístky mají spíše kratší trvanlivost, ideálně čerstvý nálev z nich získáte do roku od sklizně. Proto čaj doporučujeme zakoupit a spotřebovat co nejdříve. Na skladě máme jen omezené množství.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 70–80 °C a nechte louhovat ideálně 1–2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong Fu Cha.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Tento čaj dodáváme v orginálním balení výrobce – aluminiových sáčcích po 30 g. Celou zásilku odesíláme v bublinkové obálce, kde je čaj navíc chráněný tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz