Wen-šan Pao-čung neboli „balený“ čaj z hory Wen-šan Zpříjemněte si léto osvěžujícím nálevem na pomezí zelených čajů a oolongů.


Mírně fermentovaný „zelený oolong“ z Tchaj-wanu se tradičně dosušuje zabalený v papírových rolích, a proto se nazývá Pao-čung neboli „balený čaj“. Díky své svěžesti a nízké ceně se hodí k celodennímu popíjení za horkého léta.

Wen-šan Pao-čung neboli „balený“ čaj z hory Wen-šan

Sklizeň a původ

Čaj pochází z kultivaru Zelený nefrit (Cchuej-jü, Cui Yu) pěstovaného v oblasti hory Wen-šan u města Tchaj-pej na severu Tchaj-wanu. Sklizen byl v dubnu 2015.

List

List tvoří nepravidelně svinuté lístky převážně světle a tmavě zelené barvy, výjimečně nahnědlé. V mírně napražené vůni nejprve převládne čerstvý chléb a po chvíli náznak máty. Vylouhovaný list vůní připomíná vanilku, italské tiramisu, ovoce v želé a pampeliškový med.

Nálev

Kanárkově žlutý nálev voní jako jádra broskvových pecek. Jemně větrová, plná chuť nese stopy banánu, mrkve a bílého neochuceného masa. Dochuť je živá, lehce pichlavá a svěží.

Kulinářské doporučení

Pao-čung vás příjemně povzbudí a osvěží v horkých letních dnech. Kombinovat ho můžete se sladkostmi, zejména čokoládovými pralinkami.

Historie čaje

Tradičním postupem výroby a mírou fermentace se Pao-čung řadí do čajového typu na rozmezí zelených čajů a oolongů, někdy označovaného samostatným názvem Pouchong. Během dosušování se lístky zabalí do papírových rolí, ve kterých se čaj fermentuje na 5 až 15 %. Odtud pochází název Pao-čung (Bao Zhong), který doslova znamená „balený druh“.

Jedná se o vynikající a hlavně uživatelsky nenáročný oolong pro běžné denní popíjení, jenž svým kvalitním základem a fortelným zpracováním mile překvapí i náročnější ctitele polozelených a zelených čajů z Formosy.

Nižší třídy těchto čajů se občas ovoňují například jasmínem či mléčnou vůní, aby se na masovém trhu lépe prodávali. My vám však přinášíme čaj zcela přírodní.

Trvanlivost

Pao-čung patří mezi dlouhotrvanlivé čaje. Pokud ho uskladníte v dobře uzavřené krabičce nebo vakuovaném sáčku, vydrží vám 5–8 let a v průběhu času se v něm rozvinou nečekaně zajímavé tóny.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně dvě polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 95–100°C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.

K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5–10 sekund, další můžete déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz