Puerh Phoenix Čaj který vás nabije energií pro namáhavou fyzickou i duševní práci.


Přinášíme vám Puerh, jak má být. Tmavý a zemitý, avšak bez plesnivých či houbových tónů, které kazí levné čaje tohoto typu. Pánové ocení jeho ořechovou vůni, dámy pak jeho pověst spalovače tuků a cholesterolu.

Puerh Phoenix

Sklizeň a původ

Náš Puerh Phoenix byl sklizen na podzim roku 2006. Zpracovala ho továrna Feng Qing, která byla založena v roce 1954 a specializuje se na šlechtění a pěstování čajovníků pro černé čaje.

List

List je drobný, pravidelný, tmavé hnědočerné barvy s tmavými tipsy. Voní výrazně sladce a zemitě. Tato kvalita listu se správně označuje jako Te Ji Grade (list drobnější, pravidelný, se zlatými tipsy), ale zároveň nese i vznešené jméno ptáka Fénixe, který je symbolem císařské rodiny. Obyčejně je spojován s osobou císařovny, zatímco drak se pojí k osobě císaře.

Vylouhovaný list má krásnou hřejivou vůni, bez plísňových tónů a sklepní zemitosti. Vyvolává představu ořechů, rozinek naložených v rumu nebo domácího ořechového likéru.

Nálev

Barva nálevu je tmavě hnědá až černá. Nálev voní medově sladce a chutná plně, hutně, bez plísňových tónů s krásně lehkou a svěží zemitostí. Evokuje mandle a čerstvé vlašské ořechy. Dochuť je plná, dlouhá, zemitá, s tóny ořechů a máty.

Kulinářské doporučení

Puerh Phoenix je ideální po těžkých jídlech. Podporuje trávení a zbavuje pocitu přejezení. Jde též kombinovat se sladkým cukrovím a dezerty. Navíc se tmavý Puerh dokonale snoubí s víny, především červeným, a to ho předurčuje za výborného společníka na delší večery s přáteli.

Historie čaje

Tmavý Puerh (Shu Puerh) je produkt moderní doby. Historickým typem je zelený Puerh, jehož varietu Zi Ya jsme tu již měli. Jeho kvalita ale plně vynikne až po dlouhém zrání, a to se k rychlému tempu dnešního života moc nehodí. Proto v 70. letech manažeři továrny Meng Hai zkopírovali a upravili postup, kterým se v provincii Guangxi vyráběl čaj Liu Pao, a díky tomu můžeme stařené čaje pít již krátce po sklizni, bez desetiletí čekání.

Trvanlivost

Trvanlivost čaje Puerh Phoenix je prakticky neomezená. Během let získává na kvalitě a roste i jeho cena. Proto je ideální k uložení do archivu. Zráním se jasné a výrazné chuťové i vonné tóny stávají bohatšími a pestřejšími. Čaj mohutní a s trochou tréningu ho od mladého rozeznáte podobně, jako mladé víno od vína již několik let archivovaného.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou teplou 100 °C a nechte louhovat 2–4 minuty. Takto lze připravit dva výborné nálevy. K potešení ze všech chutí a vůní, které Puerh Phoenix nabízí, ho doporučujeme připravovat metodou Gong Fu Cha v naší praktické sadě.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4. Pokud si k čaji objednáte i sadu pro Gong Fu Cha, přijde vám v kartonové krabici jako balík.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Suchý a mokrý list
  • Nálev Puerhu Phoenix
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz