Sikkim Temi TGFOP Himálajský čaj pěstovaný zcela bez chemie v malebném velehorském státečku Sikkimu.


Ukryté vysoko v horách mezi Nepálem, Tibetem a Bhútánem leží dávné buddhistické království Sikkim a jeho jediná čajová zahrada Temi. Zde se přírodními postupy bez použití chemie pěstuje vysokohorský himalájský čaj, který vám nyní přinášíme do vašich konviček a šálků. Ochutnejte.

Sikkim Temi TGFOP

Sklizeň a původ

Čaj byl sklizen v červnu 2015 v zahradě Temi v himálajské oblasti Sikkim v Indii.

List

List obsahuje pravidelné, světle až tmavě hnědé a někdy též zelené lístky a mnoho tipsů. Vydává lehce kořeněnou, navinulou a zakouřenou vůni s tóny pryskyřice. Pryskyřicové tóny objevíte i ve vůni vylouhovaného listu, která vám navíc připomene kvašený nápoj cider, pampeliškovou nať a bezovou kůru.

Nálev

Nálev má zlatavě narezlou barvu meruněk. Vůní připomíná růžový keř, vzácná suchá dřeva a stopově vanilku. Chutná živě, plně a mírně svíravě. Vybaví se vám meruňkové pecky a jablečné slupky s lehkým náznakem badyánu. Delší dochuť je příjemná, kysele svíravá.

Kulinářské doporučení

Čaj doporučujeme popíjet samostatně nebo ho podávat k sytějším jídlům. Neuděláte chybu, když si ho uvaříte ke klasické české kuchyni.

Historie čaje

Slavná zahrada Temi, jediná v celém Sikkimu, byla založena v roce 1969 po vzoru plantáží v Darjeelingu a považuje se za jednu z nejlepších v Indii. Všechny zdejší čaje nesou označení Organic (u nás bio).

V roce 1642 bylo v Sikkimu založeno buddhistické království. Oblast se pokusil obsadit Nepál a Tibet, od roku 1817 byl Sikkim britským protektorátem a v roce 1947 vyhlásil nezávislost. Od poloviny sedmdesátých let je součástí Indie.

Trvanlivost

Indické černé čaje stárnou pomaleji. Sikkim Temi vám vydrží 3–4 roky. Během prvního roku bude čaj postupně dozrávat a jeho kvalita se ještě zlepší. Následujících 2 až 3 roky se charakter čaje ustálí a teprve pak začne velmi pomalu ztrácet své kouzlo.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90 °C a nechte louhovat podle chuti 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit dva nálevy.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Suchý a mokrý listSuchý a mokrý list
  • Nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz