Tai Mu Long Zhu neboli Dračí oči Čínský zelený čaj, kterému za noční tmy předávají svou pohádkovou vůni květy jasmínu.


Dračí oči nebo též Jasmínové perly vás potěší nejen svou vybraně jemnou chutí, ale i vzhledem. Zkuste je louhovat ve skleněné konvičce a pozorujte, jak se listy svázané do kuliček rozevírají. Navíc nesou certifikované označení Organic.

Tai Mu Long Zhu

Sklizeň a původ

Čaj byl sklizen v dubnu 2015 v čínské provincii Jiangsu. Jasmín, kterým je čaj přírodním postupem ovoněn, pochází z čínské provincie Guangxi.

List

List byl ručně svázán do pravidelných kuliček o průměru 5–6 mm, které jsou tvořeny jedním ochmýřeným tipsem (pupenem) a dvěma lístky. Jejich barva je žíhaně bílá, zelená a šedá, voní především po svěžích jasmínových květech. Ve vylouhovaném listu zaznamenáte lehce zakouřené a grapefruitově nahořklé tóny.

Nálev

Nálev je stříbřitě žluté barvy. Jeho vůně evokuje slunečný sad v tropických krajích. Voní lehce máslově s tóny čerstvých citrusových plodů a citrónové kůry. Chuť je lehká, mírně nasládlá, květinová a nutí k dalšímu napití. Můžete v ní najít i smetanový nádech. Jestliže Dračí oči zalijete vodou o vyšší teplotě, objevíte v chuti více dřevitých a lehce trpčích povzbudivých tónů. Dochuť je jemně štiplavá, citrusová a mátově svěží.

Kulinářské doporučení

Výborně se hodí ke středomořským jídlům a francouzským zeleninový koláčům. V Číně se tradičně podává jasmínový čaj k jídlu, protože podporuje trávení a spaluje tuky.

Historie čaje

Jasmínové Dračí oči jsou oblíbené již z dob dynastie Jižních Sungů vládnoucích ve 13. století. Podle tradiční metody se čerstvé květy jasmínu v noci, kdy jsou otevřené a silně voní, rozprostřou na čajové listy a společně se suší. Poté se od čaje oddělí. Tento proces se u kvalitních čajů může opakovat až desetkrát.

Dnes je jasmínový čaj rozšířen především v severočínských provinciích. Svými léčebnými účinky pomáhá při bolestech v podbřišku, průjmech a dalších trávicích problémech.

Trvanlivost

Dračí oči nejsou určené pro dlouhé skladování. V dobré kvalitě vám vydrží přibližně dva a půl roku. Poté začnou postupně chřadnout a uvadat.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna polévková lžíce nebo cca 30 kuliček), zalijte vodou o teplotě 80–90 °C a nechte louhovat ideálně 3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Čaj je vhodný i k přípravě metodou Gong Fu Cha.

Čaj si můžete připravit i tak, že několik kuliček (10–20 dle chuti) vhodíte do šálku nebo sklenice, zalijete a necháte louhovat. Čajové lístky se po otevření drží u dna a při pití vám nebudou „překážet“. I tímto způsobem můžete zalít Dračí oči několikrát, dokud vám nálev bude chutnat.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Tai Mu Long Zhu - listTai Mu Long Zhu - detail listu
  • Tai Mu Long Zhu - suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Otevřené listy
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz