Japan Sencha Ryokucha nebo též Tamaryokucha Japonský zelený čaj ideální k udržení dlouhodobé bdělosti a svěží mysli.


Vysoký obsah kofeinu v lístcích čaje Tamaryokucha vás povzbudí a probere při únavě. Od známějších čajů typu Sencha se liší technologií výroby, díky níž je nálev spíše sladší, s méně svíravými tóny, které někoho od japonských čajů odrazují.

Japan Sencha Ryokucha nebo též Tamaryokucha

Sklizeň a původ

Čaj pochází z prefektury Shizuoka na tichomořském pobřeží japonského ostrova Honšú. Byl sklizen v dubnu 2017. Jedná se o první sklizeň roku zvanou Ichibancha.

List

List dává najevo čerstvost a kvalitu tohoto čaje již svou barvou. Ta je jasná, svěží, zelenočervená a lesklá. Lístky jsou rovné, nepravidelně dlouhé 1 až 2 cm, bez řapíků. Vůně je sladší, výrazně trávová. Na rozdíl od většiny jiných čajů nemá Tamaryokucha lístky zakroucené, nýbrž rovné. Proto bývá někdy označována jako Sencha Tamaryokucha.

Nálev

Barva nálevu je zeleně žlutá. Ve vůni dominuje posečená otava u řeky a naleznete v ní i tóny připomínající sladkou cukrovou vatu. Vylouhovaný list má ovocně sladkou vůni vzdáleně evokující sladký špenát. Chuť je plná a hutná, bez hořkosti a s minimálním tříslem. Může připomínat kopřivy. V lehké dochuti převažuje sladká matcha i svěží kyselinka.

Historie čaje

Čaj je v Japonsku známý již od 9. století, kdy ho do země přivezli buddhističtí mniši. Systematicky se zde začal pěstovat od 12. století. V Japonsku se vyrábějí i popíjejí převážně zelené čaje.

Charakteristické pro výrobu čajů japonskou metodou je zastavení oxidace spařením lístků horkou párou. Zpracování listů suchým teplem na pánvi tak typické pro čínské čaje se v Japonsku používá velmi zřídka. Odlišný postup výroby a jiné druhy čajovníků dávají japonským čajům zcela unikátní barvu i chuť.

Trvanlivost

Téměř všechny japonské zelené čaje jsou málo až maximálně středně trvanlivé a Tamaryokucha není výjimkou. Během prvních devíti měsíců až roku je čaj svěží, povzbuzující a vonný. Delším skladováním se však nikterak nelepší a postupně odchází. Vypijte ho proto co nejčerstvější.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (zarovnaná polévková lžíce) a zalijte vodou teplou 70–80 °C. Tamaryokucha je citlivá na přelouhování, a proto ji nechte louhovat jen jednu, nejvýše dvě minuty. Postupně lze připravit až tři nálevy. Čaj je vhodný i k tradiční přípravě metodou Gong Fu Cha v naší praktické sadě.

Jak čaj balíme a posíláme

Čaj posíláme Českou poštou jako psaní na dobírku, poštovné je zdarma. Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4. Pokud si k čaji objednáte i sadu pro Gong Fu Cha, přijde vám v kartonové krabici jako balík.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Tamaryokucha - listTamaryokucha - detail listu
  • Tamaryokucha - nálev
  • Tamaryokucha - suchý a mokrý list
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz