Zlaté odlesky z Tchan Jangu Leskle černý čaj prokvetlý mnoha zlatavými tipsy z proslulé fuťienské oblasti.


Otevřete sáček a ucítíte horký kmínový chléb. Zalijete, slijete, vůně sladkého ovoce a medu z vylouhovaných lístků naplní celou místnost a v šálku se na bronzové hladině roztančí zlaté odlesky.

Zlaté odlesky z Tchan Jangu

Sklizeň a původ

Čaj pochází z malé čínské vesnice Tchan Jang, která patří do oblasti Fu-an, ležící v prefektuře Ning-te provincie Fu-ťien. Sklizen byl na jaře roku 2018.

List

V pravidelných, leskle černých a mírně stočených lístcích je velký podíl zlatých tipsů. Kmínová vůně připomíná horký tmavý chléb a slupky čerstvých vlašských ořechů. Po vylouhování se ve vůni objeví stopy sladkého ovoce a medu.

Nálev

Nálev má bronzovou barvu se zlatými odlesky. V jeho medově nasládlé vůni ucítíte čokoládu, citron a kmín. Chuť je decentně tříslovitá, po polknutí až lehce pichlavá. Nejprve evokuje kmínový chléb a grilovanou cuketu s baklažánem, po chvilce se v ní rozvinou nasládlé tóny. Déle trvající dochuť je tříslovitá.

Kulinářské doporučení

Čaj se výborně hodí ke grilované zelenině s chlebem.

Historie čaje

Od poloviny 19. století se ve vesnici Tchan Jang vyrábí čaj určený převážně pro evropský trh. Vedle čajů z Čeng-che a Paj-lin patří k nejslavnějším čajům provincie Fu-ťien. Bývá označován různými názvy, např. Tchan-jang Kung-fu (Tan-yang Gong-fu), Tchan-jang Siao-čung (Tan-yang Xiao-zhong) nebo Pchan-jang Cchung-ou (Panyang Congou). Můžete též narazit na jeho četné kopie, které pocházejí z jiných oblastí.

Čaj z Tchan Jangu získal v minulosti řadu ocenění: zlatou medaili z mezinárodní pacifické výstavy v roce 1915 nebo první místo v 5. čajovém závodě o pohár Fu-ťienu. V roce 2008 byl vybrán jako dárkový čaj pro nejvýznamnější hosty Olympijských her.

Trvanlivost

Jedná se o středně trvanlivý čaj. Beze změny vám v uzavřené krabičce nebo sáčku vydrží 2–3 roky. Poté začne chuť i vůně čaje uvadat a slábnout.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat ideálně 3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong Fu Cha.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz