Šťavnaté lístky provincie Thai Nguyen Ze severního Vietnamu jsme vám dovezli zelený čaj, který u nás jen tak nenajdete.


Ve vietnamské večerce byste čaj takové kvality hledali marně. Je sice skromnější, a řadíme ho tedy k čajům pro všední den, ale ochutnat ho musíte už jen proto, že jsou u nás dobré vietnamské čaje vzácné. Navíc příjemně povzbudí při únavě, a pokud máte rádi ostřejší asijská jídla, překvapí vás, jak dobře je doplňuje.

Šťavnaté lístky z provincie Thai Nguyen - zátiší

Sklizeň a původ

Lístky byly sklizeny na podzim roku 2015 ve vietnamské provincii Thái Nguyên.

List

Pastelově zelené lístky jsou jemně zakroucené, bez tipsů a s malým množstvím řapíků. V jejich jemně uzené vůni ucítíte stopy vařené rýže, zeleniny a mořských řas. Zřetelně evokují japonské suši. Po vylouhování převládnou tóny kořeněného masa grilovaného na ohni a svěžích listů jahodníku. Vychladlé lístky voní jako louhované sladší byliny.

Nálev

Nálev s drobným prachem na dně šálku září žlutou barvou s nádechem okru. V zemitě nasládlé vůni najdete stopy pečených brambor a topinambur. Chuť je výrazná, plná, svíravá. Připomíná vlašské ořechy a na jazyku po ní zůstává svěží mátový tón. Svíravá dochuť trvá dlouho a zanechává lehké stopy anýzu a hřebíčku.

Kulinářské doporučení

Čaj doporučujeme popíjet ve všední dny k výraznějším kořeněným jídlům. Vhodný je i při únavě a nedostatku energie.

Historie

Ačkoli válka a komunismus čajovou kulturu ve Vietnamu značně zdevastovaly, má zde tradici, která se opět probouzí. Nejvíce čaje se vypěstuje v jižní provincii Lâm Đồng, ten nejlepší však pochází z provincie Thái Nguyên. Vyrobí se ho asi 25 tisíc tun ročně a je tak dobrý, že se vyváží do okolních zemí. Dokonce je oblíbený i v jižní Číně.

V Evropě není vietnamský čaj moc rozšířený a dalo nám hodně práce najít takový, který bychom se vám nestyděli nabídnout. Nakonec jsme ho ale přímo ve Vietnamu našli, dovezli a máme radost, že jste první, kdo ho v Česku ochutná.

Trvanlivost

Čaj doporučujeme skladovat nejdéle tři roky od sklizně. Poté začne svěžest z lístků pozvolna vyprchávat, až přestanou vonět a chutnat úplně.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 80 °C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.

Doporučujeme zkusit i typicky vietnamskou přípravu: do tří– až čtyřdecilitrové konvičky nasypte 10–15 gramů čaje, zalijte vařící vodou, louhujte 3 minuty i déle a slijte do malých šálků. Pokud bude pro vás takto připravený nálev příliš silný, zřeďte ho v šálku horkou vodou.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Šťavnaté lístky z provincie Thai Nguyen - listŠťavnaté lístky z provincie Thai Nguyen - detail listu
  • Šťavnaté lístky z provincie Thai Nguyen - suchý a mokrý list
  • Šťavnaté lístky z provincie Thai Nguyen - nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz