Yin Zhen neboli Stříbrné jehly Ochutnejte bílý čaj přesně takový, jaký před stovkami let popíjeli čínští hodnostáři a mandarini.


Na rozdíl od většiny dnešních bílých čajů se Stříbrné jehly stále připravují tradiční metodou sušením na slunci. Okouzlí vás nejen svou vůní a chutí, ale při louhování ve skleněné konvici potěší i vaše oko, protože se jeho listy ve vodě natočí svisle a vypadají jako drobné krápníky.

Aktuálně vyprodáno
Yin Zhen neboli Stříbrné jehly

Sklizeň a původ

Náš Yin Zhen pochází z vesnice Wu Jia Zhai oblasti Yong De v prefektuře Lincang čínské provincie Yunnan. Sklizen byl na podzim 2014 a poté se sušil tradiční metodou na slunci. Tím získal nejen výraznější a svěží chuť, ale také silné čchi, které se u čajů velmi cení.

List

Stříbrošedý list má pravidelný, podlouhlý tvar. Tvoří ho pouze bohatě ochmýřené tipsy (pupeny), které vylohouváním získají fialový nádech. Suchý voní sladce, lehce navinule a nepatrně nakouřeně s jemně máslovými tóny. Ve vůni vylouhovaného listu najdete stopy nakrájeného jablka a sladkého cukroví.

Nálev

Barva nálevu je světle okrová. Voní po slabém koření s jemnými tabákovými tóny. Chuť je slaměnková, nasládlá, máslová, nakouřená, na konci se stopami jablečných slupek. Je tak příjemná, že nutí k dalšímu doušku. Dochuť je sladká, svěží.

Kulinářské doporučení

Stříbrné jehly jsou vhodné k odpoledním dezertům a lehkým italským salátům.

Historie čaje

Bílý čaj se proslavil za vlády dynastie Sung v letech 960–1279. Mnoho legend hovoří o tom, že byl určen výhradně pro císaře. Ve skutečnosti to bylo tak, že rolníci museli odvádět podíl z úrody jako daň císařskému dvoru, klášterům i jiným pánům, a ti si samozřejmě chtěli pro sebe vždy jen to nejlepší, včetně bílých čajů.

Čajový mistr Lu Yu ve svém slavném pojednání o čaji a čajovém náčiní píše o Stříbrných jehlách toto:

„Čaj se zpracovává zvláštní metodou. Používají se jen silné, křehké bíle ochmýřené výhonky. Po usušení se zabalí do papíru a uloží na dva dny do krabic. Pak se praží při nízké teplotě a znova zabalené se uloží ještě na jeden den.“

Trvanlivost

Bílé čaje obvykle nejsou příliš trvanlivé, ale díky speciálnímu sušení na slunci po způsobu starých puerhů vám náš Yin Zhen vydrží prakticky neomezeně dlouho. V průběhu let jeho chuť i vůně mohutní a barva nálevu tmavne. Uložte si ho a přesvědčíte se sami.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou teplou 80–100 °C a nechte louhovat ideálně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které čaj nabízí, doporučujeme přípravu metodou Gong Fu Cha v naší praktické sadě.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4. Pokud si k čaji objednáte i sadu pro Gong Fu Cha, přijde vám v kartonové krabici jako balík.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Stříbrné jehly - suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Nálev a konvička s vylouhovaným listem
  • Ukázka balení
Aktuálně vyprodáno

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz