Zao Chun Lu Cha neboli Časné jaro První vlaštovka čínských zelených čajů roku 2017.


Vychutnejte si čerstvý Zao Chun Lu Cha, sklizený teprve před třemi týdny. Archivní a černé čaje vám vydrží dlouho, teď je pravý čas na zalití svěžích lístků plných jarní energie.

Zao Chun Lu Cha neboli Časné jaro

Sklizeň a původ

Náš Zao Chun Lu Cha byl sklizen 12. února 2017 ve vesnici Yunpanshan v oblasti Simao čínské provincie Yunnan. Plantáž se nachází ve výšce 1 100 m. n. m.

List

Svěže zelené lístky jsou esíčkovitě stočené, pravidelné a s mnoha ochmýřenými stříbrnými tipsy. Voní lehce kouřově, avšak svěže. Ve vůni vylouhovaného listu ucítíte sladké kopřivy i lahodný pršut.

Nálev

Nálev má jasně žlutou sytou barvu. Ve vůni je nasládlý, jemně kouřový a připomene vám sušené květiny. Chuť je kulatá, hutná a jemně zakouřená, bez trpkosti a hořkosti. Dochuť trvá dlouho a připomíná kešu oříšky.

Kulinářské doporučení

Doporučujeme vychutnat si první letošní čaj společně s hřejivými paprsky odpoledního slunce. Zkombinovat ho můžete s jemným bílým masem, celozrnným chlebem a lehkou svačinou.

Historie čaje

Jaro pro čajovníka nepřichází pouze s prvními paprsky hřejivého slunce a sněženkami. K tomuto období neodmyslitelně patří i první sklizně zelených čajů, které čajoví nadšenci vyhlíží s napětím a netrpělivostí. Nejprve se na trhu objevují čínské zelené čaje a později i první sklizně z Darjeelingu. Lístky těchto čajů jsou nabité svěžestí a energií. Na první pohled září čerstvostí a po přičichnutí vás naplno zasáhne vůně jara. Jako jedni z prvních vám můžeme tyto zážitky nabídnout.

Čínských zelených čajů je nepřeberné množství. Pěstitelů čaje je v Číně více než 8 milionů, a tak existuje i bezpočet výrobních metod. Obecně se však dá říci, že se kvalitní čaje zpracovávají bez mechanizace. Sbírají se nejčastěji formulí jeden tips s jedním lístkem, případně jeden tips se dvěma lístky. Poté se nechávají zavadnout. V tomto okamžiku čaj získává díky probíhajícím chemickým reakcím velkou část svého aroma. Následuje sušení lístků na slunci, případně horkým vzduchem. V dalším kroku se čaj ve velkém kovovém kotli zahřívá na 80 až 90°C, čímž se zbaví výrazných trávových tónů. Lístky také získají konečný tvar. Závěrem se mohou kvůli další změně chuti ještě lehce pražit.

Trvanlivost

Čínské zelené čaje z prvních jarních a předjarních sklizní jsou velice svěží. Nejsou určeny pro dlouhé skladování, nýbrž pro okamžitý požitek a popíjení. Po půl roce z nich jejich svěžest začne pozvolna odcházet a vyprchávat, až přestanou vonět a chutnat úplně. Déle než rok je skladovat nedoporučujeme.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 80°C a nechte louhovat ideálně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong Fu Cha.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz