Zelený drak z Jávy Pao-čung neboli „balený čaj“ exotického původu k osvěžení v teplých dnech.


Tento slabě fermentovaný oolong se dosušuje zabalený v papírových rolích, a proto se nazývá Pao-čung neboli „balený čaj“. Tradičně se vyrábí na Tchaj-wanu, ale tentokrát vám ho přivážíme z exotické Jávy. Díky své svěžesti se hodí k celodennímu popíjení za horkého léta.

Zelený drak z Jávy - zátiší

Sklizeň a původ

Lístky byly sklizeny v prosinci 2016 na Jávě.

List

Esíčkovitě svinuté lístky nepravidelné velikosti jsou zbarveny převážně světle a tmavě zeleně, výjimečně nahnědle. Podíl řapíků je minimální. V mírně napražené vůni nejprve ucítíte přírodní ořechy a chléb, po chvíli se objeví i semišové tóny. Vylouhovaný list vůní připomíná tropické květy, čerstvě rozříznuté mango, vanilku, italské tiramisu, ovoce v želé a pampeliškový med.

Nálev

Okrově žlutý nálev je lehce zakalený a voní jako banán nebo jarní listy rybízu. Ucítíte i vonnou pryskyřici mastix. Jemná, lehce svíravá chuť připomíná sytější zelené čaje z Číny, má však ovocnější a sladší charakter. Můžete v ní zaznamenat červený pomeranč, avokádo a tropické plody. Dochuť je svěží, nasládlá až mentolová.

Kulinářské doporučení

Zelený drak vás příjemně povzbudí a osvěží v horkých letních dnech. Kombinovat ho můžete s bagetou namazanou máslem.

Historie čaje

Postupem výroby a mírou fermentace se Zelený Drak nachází na rozmezí zelených čajů a oolongů. Někdy se hovoří o speciální kategorii Pouchong. Během dosušování se lístky zabalí do papírových rolí, ve kterých se čaj fermentuje na 5 až 15 %. Odtud pochází název Pao-čung (Bao Zhong), který doslova znamená „balený druh“.

Tento výrobní postup se tradičně používá na Tchaj-wanu a vy jste již mohli ochutnat podobně zpracovaný Wen-šan Pao-čung neboli „balený“ čaj z hory Wen-šan.

Zelený drak je chutný a nenáročný oolong pro běžné denní popíjení, který svým kvalitním základem a fortelným zpracováním mile překvapí i náročnější ctitele polozelených a zelených čajů.

Trvanlivost

Pao-čung patří mezi dlouhotrvanlivé čaje. Pokud ho uskladníte v dobře uzavřené krabičce nebo vakuovaném sáčku, vydrží vám 5–8 let a v průběhu času se v něm rozvinou nečekaně zajímavé tóny.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně dvě polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 95–100 °C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.

K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5–10 sekund, další můžete déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

 

  • zeleny-drak-z-javy-4Zelený drak z Jávy - detail listu
  • Zelený drak z Jávy - suchý a mokrý list
  • Zelený drak z Jávy - nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz