Zlatý skořicovník neboli Chuang Ťin Kuej Zlatem zářící nálev a vůně „dosahující nebeských výšin“.


Lehce fermentovaný polozelený čaj s vůní tropických květů, který se od 19. století vyrábí v An-si. Díky jedné z legend se často dává jako svatební dar.

Zlatý skořicovník neboli Chuang Ťin Kuej

Sklizeň a původ

Sklizeň lístků proběhla v únoru 2017 v okrese An-si, čajové oblasti Min-nan v čínské provincii Fu-ťien.

List

Lístky svinuté do granulek jsou světle až tmavě zelené. Vůní vám připomenou citrusovou kůru a smetanu. Vylouhovaný list voní jako skleník plný tropické vegetace. Objevíte i jemně smetanové a skořicové tóny s lehkým náznakem chilli. Z chladnoucího listu vystupuje vůně růží a jiřin.

Nálev

Průzračný nálev hraje zlatavě žlutozelenou barvou. V jeho živé vůni ucítíte květy tropických orchidejí a smetany. Svěží chuť Zlatého skořicovníku vyvolává na jazyku pocit otevírajících se květin. Najdete v ní i stopy koření a smetany. Živá a svěží dochuť doznívá příjemně dlouho.

Kulinářské doporučení

Zlatý skořicovník si můžete vychutnat samotný nebo ho doplnit sušenkami a mléčnou čokoládou. Hodí se i k zeleninovým sendvičům.

Historie čaje

Zlatý skořicovník je jedním z nejslavnějších čínských oolongů. Vznikl v 19. století a svinutými lístky vám připomene jiný čínský polozelený čaj, Železnou bohyni.

Jméno Zlatý skořicovník (v pinyin Huangjin Gui) dostal podle zlatavé barvy nálevu, která září tak, že se zasloužila i o další název, Chuang Tan neboli Zlatá znamenitost. O jeho vůni se říká, že „dosahuje samého nebe“.

Trvanlivost

Zlatý skořicovník se řadí mezi středně trvanlivé čaje. Beze změny a v plné síle vám při dobrém skladování v uzavřené nádobě nebo vakuovaném sáčku vydrží 3 roky. Poté začne pomalu chřadnout a uvadat.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte krátce, první 3–4 nálevy přibližně 15 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Suchý a mokrý list
  • Nálev
  • List
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz