Připravte si domácí ledový čaj za studena

Nic vás v letních vedrech neosvěží tak, jako ledový čaj. Místo podivné chemikálie v petce si ale zkuste připravit poctivý ledový čaj doma. Vybrali jsme sedm čajů, které se na to nejlépe hodí.

Ali Shan neboli čaj z hory Ali

Nálev

Jemně fermentovaný a pečený oolong pěstovaný za mlžným závojem tchajwanských velehor. Vychutnejte si ho při odpolední relaxaci oddělující pracovní a volný čas.

Aktuálně vyprodán, bude doplněn

Yue Guang Bai neboli Bílý měsíční svit

Suchý a mokrý list

Čaj proslulý svými velkými listy sušenými za svitu měsíce si oblíbíte pro jeho bohatou chuť. Díky nízkému obsahu kofeinu je ideální pro odpolední i večerní popíjení.

Čajové pupeny Ya Bao

Suchý a mokrý list

Nesmrtelné pupeny Ya Bao nepřelouhujete a získáte z nich řadu skvělých nálevů. Osvěží vás v horkých letních dnech a díky nízkému obsahu kofeinu vám přijdou vhod i těsně před spaním.

Aktuálně vyprodán, bude doplněn jaro 2017

Divoké peří z Čang-ťia-ťie

Suchý a mokrý list

Silně povzbudivý zelený čaj z divokých čajovníků prefektury Čang-ťia-ťie. Zpracovává se „japonským“ způsobem horkou párou, aby si uchoval co nejvíce povzbuzujících látek.

Aktuálně vyprodán, bude doplněn

Senča z hory Fudži

Suchý a mokrý list

Senča je nejrozšířenější třída japonského zeleného čaje. Její silně povzbuzující účinky oceníte v boji se spánkem jak ráno, tak večer, po kterém vás čeká ještě hodně duševní práce.

Jasmínové spirálky

Suchý a mokrý list

Čínský zelený čaj ovoněný jasmínovými květy ve střední cenové třídě. Pro přípravu ledových čajů se ovšem výborně hodí všechny naše jasmínové čaje.

Aktuálně vyprodán

Meng Ting Jün Wu čili Mraky a mlha ze Zamlženého vrchu

Suchý a mokrý list

Zelený čaj ze samotné kolébky čajové kultury. Chutná plně a výrazně jako zelené čaje z Japonska. V horkém létě je velmi vhodný k přípravě za studena.

Jak si domácí ledový čaj připravíte

Za tepla

Přibližně 5 gramů lístků zalijte přibližně jedním deci vroucí vody a nechte louhovat 2–3 minuty. Slijte přes sítko a dolijte studenou vodou podle chuti. Do sklenice vložte několik ledových kostek, přelijte je čajem a nechte se osvěžit.

Za studena

10–15 gramů čajových lístků vložte do nádoby s litrem studené vody a dejte na 6–8 hodin do ledničky, nebo nechte přibližně polovinu času stát při pokojové teplotě. Bude-li pak čaj příliš silný, nařeďte ho vodou, příliš slabý nechte louhovat déle, nebo příště přidejte víc listu.

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz