Puerh z motýlího trusu neboli Čchung-š‘ čcha Černočerný puerh „vyrobený“ motýlími larvami.


Připadají vám všechny tmavé puerhy příliš slabé? Zkuste unikátní produkt larev drobného motýlka Aglossa dimidiata.

Bohužel vyprodáno.
Puerh z motýlího trusu neboli Čchung-š' čcha

Sklizeň a původ

Lístky byly sklizeny a zpracovány v čínské provincii Kuang-si v roce 2005.

List

Drobné černohnědé kuličky pravidelného tvaru vypadají jako kaviár a voní jako čerstvá kompostová hlína se stopou portského vína a máty. Po vylouhování převáží sladká vůně se stopami grilované zeleniny a čerstvě vykopaných brambor.

Nálev

Černočerný nálev zaujme výraznou vůní. Na jazyku se vám rozprostře hutná, lehce tříslovitá chuť, která evokuje syrové dřevo a kameny. Objevíte v ní i tóny bambusových lístků, po chvilce přejde lehce do kysela a poté do sladkých tónů zakončených zemitou tečkou. Dochuť je zřetelně zemitá a hliněná.

Kulinářské doporučení

Čaj si nejlépe vychutnáte samotný, doplnit ho však můžete i hořkou čokoládou. Ideální je jako digestiv.

Historie čaje

Tento raritní čaj původně vyráběli Iové v provincii S’-čchuan. Díky velké popularitě se však začal vyrábět i v jiných oblastech Číny.

Čajové lístky se vloží do bambusového koše a pokropí vodou z promyté rýže, která naláká motýly Aglossa dimidiata z čeledě zavíječovitých. Jejich přičiněním získá po několika měsících čaj svůj unikátní vzhled. Závěrem se drobné kuličky praží 20 minut na pánvi společně s medem, který dotvoří jeho chuť a vůni.

Motýlí puerh je oblíbený i pro příznivé účinky na lidské zdraví, které se nejlépe projeví jeho dlouhodobým popíjením.

Trvanlivost

Trvanlivost puerhů je neomezená. S postupujícím časem bude chuť čaje zrát a rozvíjet se.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 3 gramy čaje (přibližně jedna čajová lžička), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat krátce, maximálně dvě minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Ideální přípravou je metoda Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze asi 5 sekund. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát. Kvůli drobounkým lístkům doporučujeme používat velmi jemné sítko.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • ListList
  • Puerh z motýlího trusu - suchý a mokrý list
  • Nálev
  • Ukázka balení
Bohužel vyprodáno.

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz