Sklizeň a původ
Lístky byly sklizeny v únoru 2024 na
Tchaj-wanu z čajového kultivaru Čching-sin.
List
Pravidelné lístky jsou stočené do světle zelených až šedozelených granulek. Sbírají se vždy první tři lístky na větvičce. Ve smetanově sladké vůni suchého listu najdete stopy nového koření. Po vylouhování voní příjemně po květinách se silnou smetanovou stopou. Vůně připomíná
Mléčný oolong Ťin Süan.
Nálev
Nálev má světle zelenožlutou barvu. Vůní připomíná chřest, papáju, květy orchideje a během chladnutí i kopřivu. Vícevrstvá extraktní chuť evokuje smetanu s teinovou stopou na konci a čerstvou kokosovou vodu. Dochuť je nasládlá, suchá, kořeněná a připomíná mátu s pepřem.
Kulinářské doporučení
Čaj doporučujeme připravit stylem Gong Fu Cha a popíjet samostatně.
Historie
Čínský název
Kuej chua (pinyin:
Gui Hua) označuje květy keře
Osmanthus fragrans, kterými jsou čajové lístky ovoněny. Ovonění osmanthem neboli vonokvětkou se dosahuje různými způsoby a čaje pod tímto názvem mohou chutnat velice rozdílně. Každý výrobce má své výrobní tajemství, a přesný postup proto není zcela jasný. Většinou se lístky v určité fázi zpracování ovoní květinovým extraktem nebo pylem. U našeho čaje se intenzivní vůně dosáhla rozdrcením okvětních lístků osmanthu na jemný prášek.
Na Tchaj-wanu existuje neuvěřitelné množství pěstitelů čaje. Podle odhadu je jich kolem 80 tisíc. Ze svých keřů a stromů vyrábí většinou oolongy, neboť polozelené čaje jsou mezi obyvateli ostrova nejoblíbenější. Každoročně se zde pořádají soutěže o nejlepší čaj. Jejich výherci získávají vysokou prestiž a vítězné čaje nejvyšší ocenění.
Trvanlivost
Čaj s květy osmanthu patří mezi dlouhotrvanlivé čaje. Pokud ho uskladníte v dobře uzavřené krabičce nebo vakuovaném sáčku, vydrží vám 5–8 let a v průběhu času se v něm rozvinou nečekaně zajímavé tóny.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Čaj je vhodný i k tradiční přípravě metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.