Sklizeň a původ
Lístky byly sklizeny v říjnu 2023 ze zahrad rodiny Fudžiwara, ležících ve vnitrozemí malého japonského ostrůvku
Jakušima.
List
Většina středně velkých lístků má černošedou barvu, místy se mezi nimi objeví hnědý. Po vylouhování se jejich barva změní na tmavě zelenohnědou. Za sucha voní jako tmavý chléb, pražené oříšky a limetky. Po vylouhování vám nasládlá vůně připomene tropické ovoce, meloun, okurku a plody opuncie.
Nálev
Bronzově hnědý nálev s oranžovými odlesky voní po pečených bramborách, chlebu a lilku. Chuť je lehce napražená, svěží, suchá a bez výrazné hořkosti. Nasládlé stopy evokují jabloňové květy a broskve. Dochuť je středně dlouhá, svěží a příjemně nasládlá. Spíš než indickým nebo čínským černým čajům, se černý čaj z Jakušimy podobá silně fermentovaným vysokohorským oolongům.
Kulinářské doporučení
Černý čaj z ostrova Jakušima si nejlépe vychutnáte v klidných chvílích svátečních dní. Uctíte jím i váženou návštěvu.
Historie
Čaj je v Japonsku známý již od 9. století, kdy ho do země přivezli buddhističtí mniši. Systematicky se zde začal pěstovat od 12. století. V Japonsku se vyrábějí i popíjejí převážně zelené čaje a čaj černý je zde velmi výjimečný.
Ostrůvek Jakušima leží ve Východočínském moři, 60 km na jih od ostrova Kjúšú. Často na něm prší a jeho vnitrozemí, ze kterého lístky našeho čaje pocházejí, bylo díky unikátní flóře zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO. Mimo jiné zde rostou dlouhověké japonské cedry
Jakusugi, které se dožívají téměř tisíce let.
Rodina Fudžiwara hospodaří na Jakušimě podle směrnic ekologického zemědělství. Pro svůj čaj použila lístky z čajových variet
Jabukita a Jutaka Midori. Přestože se čaj řadí k černým čajům, není plně oxidovaný.
Trvanlivost
Černý čaj z Jakušimy patří k pomalu stárnoucím čajům. Vydrží vám 3–5 let. Během prvního roku bude postupně dozrávat a jeho chuť se ještě zlepší. Následující 2 až 3 roky se charakter čaje ustálí a teprve pak začne velmi pomalu ztrácet své kvality.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou teplou 100 °C a nechte louhovat podle chuti 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Čaj je vhodný i k tradiční čínské přípravě metodou
Gong Fu Cha.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.