Pai Mu Tan Imperial neboli Bílá Pivoňka Bílý čaj, který je díky své přírodní lehkosti, nízkému obsahu kofeinu a ceně ideální k celodennímu popíjení při práci.


Na první pohled vás okouzlí zářivě stříbrným ochmýřením svých pupenů, a strávite-li s ním celý den, osvěží vaše tělo i ducha. Dopřát si delikátně jemnou chuť bílých čajů kdysi směli jen císaři. Dnes jsou dostupné i vám.

Pai Mu Tan Imperial neboli Bílá Pivoňka

Sklizeň a původ

Naše Bílá Pivoňka pochází z čajové zahrady ve vesnici Jang Tcha ležící v smotném srdci tradiční oblasti bílých čajů, kraji Ťing-ku provnincie Jün-nan. Sklizena byla v březnu 2017 a získali jsme ji za výjimečných podmínek přímo od místního pěstitele. Díky tomu vám ji můžeme nabídnout téměř o polovinu levněji, než je u čaje tak vysoké kvality obvyklé.

List

Pravidelný, nepolámaný list obsahuje mimořádně vysoký, asi 70% podíl jemně ochmýřených pupenů zvaných bai hao. Jednotlivé lístky jsou z jedné strany stříbřité a z druhé tmavě zelené až černé. Vůně připomíná sušené květy, seno i tropické ovoce (kiwi). Pouhých několik dní časně zjara se z čajovníků raritního velkolistého kultivaru Camellia Taliensis starých nejméně pět let ručně sklízí vždy jen stříbřité pupeny a několik prvních mladých lístků.

Nálev

Nálev má jantarovou až okrovou barvu. Svěží, nasládle ovocná vůně vylouhovaného listu připomíná zralé jablko nebo sušené zahradní plody. Listy získají louhováním zářivě zelenou a hnědou barvu. Chuť je osvěžující, jemně slámová s lehkou napraženinou. Připomíná jablečné slupky a evokuje představu podzimního listí. Dochuť je středně dlouhá, jemně svíravá a sladká. Vůně nálevu je hřejivá a lehce nasládlá.

Historie čaje

Legendy o bílém čaji shodně prohlašují, že byl od pradávna určen výhradně pro císaře a jeho dvůr. Ve skutečnosti se ale dlouho vůbec nepěstoval a proslavil se až v letech 960–1279 za vlády dynastie Sung. Tehdy se jím dávalo na odiv bohatství a uctívali vážené návštěvy. Čaj s názvem Pai Mu Tan (psaný též Bai Mu Dan) se vyrábí teprve necelých 100 let. V Evropě nebyl donedávna téměř znám, ale v posledních letech je čím dál žádanější.

Tradičně nejkvalitnější bílé čaje rostou v Číně v provinciích Fu-ťien a Jün-nan, ale obrovská poptávka vede k jeho pěstování i v jiných zemích. Proto se setkáváme též s bílými čaji z Indie, Ceylonu a od jinud.

Trvanlivost

Pai Mu Tan patří mezi středně trvanlivé čaje. Díky vysokému podílu tipsů vám naše Bílá Pivoňka vydrží téměř beze změny po dobu tří let.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně dvě až tři navršené polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 80–90 °C a nechte louhovat ideálně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Pai Mu Tan je vhodný i k tradiční přípravě metodou Gong Fu Cha.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Pai Mu Tan Imperial - listPai Mu Tan Imperial - detail listu
  • Pai Mu Tan Imperial - nálev
  • Pai Mu Tan Imperial - suchý a mokrý list
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz