Sklizeň a původ
Čaj byl sklizen v únoru 2024 na plantáži ležící ve výšce 1800 m. n. m. na hoře jménem Ali v oblasti Chiayi na Tchaj-wanu. Je vyroben z kultivaru Qing Xin, ze kterého se vyrábí pouze vyšší třídy čajů.
List
List je pevně svinutý do malých pravidelných kuliček. Jejich svěže zelená barva poukazuje na čerstvost čaje a okamžitě vás zaujme. Vůně suchého listu je silná, sladce svěží a ovocitá. Najdete v ní stopy sušeného ovoce a datlí. Vylouhovaný list voní opojně nasládle a připomene vám sladké jahody se šlehačkou nebo růžovou vodu.
Nálev
Nálev má žlutozelenou čirou barvu a okouzlující orientální vůni. Evokuje prostředí indické čajovny a připomene vám hřejivé koření pro přípravu indického čaje Masala. V chuti nejprve rozeznáte čerstvé zeleninové a trávové tóny, které vyvolávají představu japonských zelených čajů. Postupně se v ní rozvinou také sladké chutě tropického ovoce. Dochuť je výrazná, nekonečně dlouhá a sametově svíravá.
Kulinářské doporučení
Ali Shan si můžete vychutnat při odpolední relaxaci, kterou oddělíte pracovní a volný čas. Je ideální ke sladkým dezertům, krémovým pěnám i čokoládě.
Historie čaje
Na Tchaj-wanu existuje neuvěřitelné množství pěstitelů čaje. Podle odhadu je jich kolem 80 000. Ze svých keřů a stromů vyrábí většinou Oolong, neboť polozelené čaje jsou mezi obyvateli ostrova velmi oblíbené. Každoročně se zde pořádají soutěže o nejlepší čaj. Jejich výherci získávají vysokou prestiž a vítězné čaje nejvyšší ocenění.
Alishan patří mezi nejproslulejší tchajwanské čaje. Byl vypěstován v horách Ali, které svou vysokou polohou a velkým množstvím vlhkosti a mlh představují ideální podmínky pro růst čajových keřů. Lístky byly pečlivě sesbírány a zpracovány ručně, jak tomu u špičkových čajů z této oblasti bývá. Po sklizni byl čaj jemně fermentován a pečen.
Oolongy se vyrábí podle řady různých variant. Listy mírně fermentovaných oolongů se nejprve po zavadnutí mnohonásobně protřásají nebo se rolují v bambusových rotačních koších. Tím se lehce ohýbají, ale aby čaj nebyl hořký, nemělo by dojít k jejich úplnému přeložení. To se po vylouhování projeví hnědým žilkováním na listu. Správně zpracované listy by měly mít pouze nahnědlé okraje.
Již při tomto procesu dochází k lehké fermentaci. Po dosažení požadované úrovně, kterou výrobci poznají podle intenzity magnóliové, orchidejové nebo jiné květinové vůně listu, se fermentace zastaví zahřátím listu. Poté se listy suší nebo se v pevných plátěných pytlech formují do granulek. Následně se zahřívají, aby získaly žádané aroma.
Trvanlivost
Ali Shan patří mezi dlouhotrvanlivé čaje. Pokud jej uskladníte v dobře uzavřené krabičce nebo vakuovaném sáčku, vydrží vám 5–8 let i více a v průběhu času se v něm rozvinou nečekaně zajímavé tóny. Tento čaj je však natolik kvalitní, že se nezdráháme doporučit jej i k dlouhodobé archivaci 20–30 let. Tato doba by neměla čaji ubrat na kráse, naopak. Archivací Ali Shan projeví svou pevnou a hutnou chuť a oceníte i nezaměnitelnou archivní dochuť.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Čaj je ideální k tradiční přípravě metodou
Gong Fu Cha.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky.