Sklizeň a původ
Čaj byl sklizen na podzim roku 2006 v čínské provincii Jün-nan a zpracovala ho továrna Feng Čching (Feng Qing, 凤庆), založená v roce 1939.
List
List je bez kazů, tvoří ho výhradně delší, masivní a bohatě ochmýřené tipsy výrazně zlaté barvy. Zaujme vás vůní vlhkého dřevěného popela, která se rozvíjí až do dřevitých tónů. Povšimněte si též stopy pražených ořechů a arašídů. Vůně vylouhovaného listu je líbezně opojná a hřejivá. Rozpoznáte v ní vzácná dřeva, přezrálé ostružiny i černý lesní med. Příjemné zakončení tvoří stopa portského.
Nálev
Plná chuť Zlatého puerhu je bez hořkosti a na jazyku lehce pichlavá s příjemně trpkým koncem. Dominují v ní jednoznačně tóny čokolády a pražených kakaových bobů, avšak rozpoznáte i stopy hroznového cukru a kávy. Dochuť je výrazná a hutná, s ozvěnou lesních jahod.
Kulinářské doporučení
Čaj je výrazně povzbuzující. Jako všechny puerhy je vhodný k hutným a těžkým jídlům, neboť pomáhá při trávení a pálí tuky a cholesterol. Zlatý Puerh navíc doporučujeme jako společníka ke sladkým dezertům, koláčům a dortům. Dokonalým průvodcem je i pro delší večer strávený ve společnosti s bílým nebo červeným vínem.
Historie čaje
Jak jeho složení pouze z tipsů, tak i neobvyklá délka fermentace činí z tohoto puerhu raritu. Namísto obvyklých 45 dnů byl čaj fermentován celých 70 dní. To samozřejmě zvyšuje jeho exkluzivitu a také cenu. Neobvyklé je i to, že se lístky nefermentují v hromadách, ale vkládají se do pytlů. Pokud se domníváte, že vás už tmavý puerh nemůže překvapit, možná se mýlíte.
Trvanlivost
Trvanlivost Zlatého Puerhu je neomezená. S přibývajícími léty budou při správném skladování lístky zrát a získávat na kvalitě i ceně.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 6-7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 100°C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
Doporučujeme především přípravu metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.