Sklizeň a původ
Lístky byly sklizeny v červenci roku 2023 v indické oblasti Ásám.
List
Drobný list je tmavě hnědé barvy s bohatým podílem zlatých tipsů (25–30 %). Voní svěže citrusově a lehce dřevitě. Zaujmou vás i decentně kořeněné tóny. Vylouhovaný list vám vůní připomene lehce fermentované jablko, citron a čerstvou bezovou kůru. Překvapí vás i jemná stopa indického koření.
Nálev
Nálev má sytě měděnou čirou barvu. Jeho sladká vůně evokuje čerstvě upečenou rybízovou bublaninu. Chuť je plná, svěží a postupně se rozvíjí: nejprve převládají čerstvé tóny připomínající pomerančový olej, následuje důrazná hořkost, po které přichází nasládlé kandysové tóny ukončené příjemným tříslem. Dochuť je výrazná, připomíná kořeněné tóny chilli a kardamonu.
Kulinářské doporučení
Ásámské čaje jsou ideální snídaňové čaje. Zkombinovat je však díky jejich výrazné chuti můžete s jakýmkoliv jídlem. Mnoho lidí je s oblibou popíjí s mlékem, které v čaji potlačí výraznou hořkost a zdůrazní jeho jemnější a sladší tóny.
Historie čaje
V Ásámu se pěstuje výhradně ásámská varianta čajovníku. Plantáže se nacházejí v nížinách přibližně 90–150 m. n. m na obou březích řeky Brahmaputry. Tato oblast je proslulá velkým množstvím srážek. Čaj se zde sklízí po celý rok, avšak většina sklizní probíhá od července do září. Jeden sběrač v těchto měsících otrhá přibližně 50 000 vzrostlých vrcholů větviček čajovníku za den.
V Ásámu se produkuje velké množství čaje, a továrny jsou proto rozsáhle mechanizovány. Největší část výroby představují zlomkové čaje označované zkratkou BOP a granulované čaje CTC. Velké množství lístků končí v sáčkových čajích. Pod zkratkou FOP se tu však setkáte i s velmi kvalitními celolistými čaji. Pro označení nejkvalitnějších sort čajů se používá stejně jako u Darjeelingů označení SFTGFOP 1, neboli Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, grade 1.
Assam Joonktollee potěší především příznivce klasických výrazných hořkých a svíravých čajů.
Trvanlivost
Ásámské čaje patří k pomalu stárnoucím čajům. V dobré kondici vám vydrží i více než 5 let. Během prvního roku až dvou bude postupně dozrávat a jeho chuť se ještě zlepší. Následující 2 až 3 roky se charakter čaje ustálí a teprve pak začne velmi pomalu ztrácet své kvality.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat cca 3 minuty. Takto lze postupně připravit až dva nálevy.
Vyzkoušejte jej i v kombinaci s mlékem, jak se pije například v Anglii. Do šálku nejprve nalijte menší množství mléka podle chuti a poté dolijte připraveným čajem. Mléko je stejně jako cukr, med či sůl aditivum, které některé chuťové vlastnosti čaje výrazně vyzdvihne a jiné trošku potlačí.
Pro tento čaj doporučujeme přípravu v louhovací konvici. Pokud se však rozhodnete pro přípravu Gong Fu, použijte 5 g čaje a první 2–3 nálevy slijte téměř okamžitě. U dalších nálevů můžete dobu louhování prodloužit na přibližně 5–10 sekund.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.