Assam Oodlabari z jara 2024 Sice vyrostl v bengálské nížině, ale od vysokohorských Darjeelingů ho možná nepoznáte.


Než dorazí první letošní Darjeelingy, zkuste Assam, který se jim velmi podobá, a díky nížinnému klimatu v údolí řeky Brahmaputry mohl být sklizen o něco dříve. Nese označení nejvyšší třídy SFTGFOP 1.

Assam Oodlabari - zátiší

Sklizeň a původ

Lístky byly sklizeny na jaře 2024 z čajové zahrady Oodlabari, ležící v indickém Ásámu.

List

Svěží, sytě zelené lístky s občasnými řapíky a tipsy jsou lehce lámané. Na první pohled jsou nerozeznatelné od vysokohorského čaje z Darjeelingu. Za sucha jejich živá, astringentní, lehce zakouřená vůně s medovým podkresem evokuje hromady čerstvého listí. Po vylouhování začnou vonět nasládle jako malinový sirup a čerstvé lýko.

Nálev

Průzračný nálev má zářivě žlutozelenou barvu. Jeho vůně připomíná piniové a makadamové oříšky. Po napití nejprve rozpoznáte tóny nepražených kešu ořechů a pak nastoupí sladce svěží zelené tóny evokující jarní darjeelingy. Následně se objeví říznější tóny, které jsou charakteristické pro výraznější ásámské čaje. Suchá chuť se zřetelnou sladkostí dále evokuje kopřivy a čerstvé zelené čaje. Dochuť je suchá a taninová.

Kulinářské doporučení

Jarní Assam Oodlabari je ideální pro start do nového dne s klasickou snídaní složenou z pečiva, másla, dobré pomazánky a podobně.

Historie

V Ásámu se pěstuje výhradně ásámská varianta čajovníku. Plantáže se nacházejí v nížinách přibližně 90–150 m. n. m na obou březích řeky Brahmaputry. Tato oblast je proslulá velkým množstvím srážek. Čaj se zde sklízí po celý rok, avšak většina sklizní probíhá od července do září. Jeden sběrač v těchto měsících otrhá přibližně 50 000 vzrostlých vrcholů větviček čajovníku za den. V Ásámu se produkuje velké množství čaje, a továrny jsou proto rozsáhle mechanizovány. Největší část výroby představují zlomkové čaje označované zkratkou BOP a granulované čaje CTC. Velké množství lístků končí v sáčkových čajích. Pod zkratkou FOP se tu však setkáte i s velmi kvalitními celolistými čaji. Pro označení nejkvalitnějších sort čajů se používá stejně jako u Darjeelingů označení SFTGFOP 1, neboli Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, grade 1. Čaje zpracované tímto způsobem jsou v Ásámu výjimečné. Většinou se zde vyrábí černé čaje. Náš čaj, který nese označení SFTGFOP 1 Oodlabari OR 01/2016, je zdařilou kopií slavnějších vysokohorských čajů z Darjeelingu.

Trvanlivost

Darjeelingy z prvních sklizní jsou plné energie, nejsou určeny pro dlouhé skladování a nejinak je tomu i s tímto jarním Assamem. Přibližně po roce začne jeho svěžest pomalu vyprchávat, při dobrém uskladnění si však může svou chuť a vůni uchovat i v průběhu druhého roku.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 80–90 °C a nechte louhovat ideálně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až dva nálevy.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa másta původuMapa másta původu
  • Assam Oodlabari - detail listu
  • Assam Oodlabari - suchý a mokrý list
  • Assam Oodlabari - nálev
  • Čajová zahrada v Ásámu

    Typická čajová plantáž v nížinách Assamu. Autor: Amlan Basumatari, zdroj: Wikipedia

  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz