Sklizeň a původ
Čaj Bai Sha Xi Tianjian byl sklizen na jaře roku 2011. Pochází z továrny Bai Sha Xi, která se nachází v oblasti Anhua čínské provincie Hunan. Do těchto čajů se obvykle dávají listy sklizené ve více dnech z různých plantáží jedné pěstitelské oblasti.
List
List se skládá z tmavě černých celých i lomených lístků, které byly ještě mírně vlhké napěchovány do bambusových košů. V průběhu času se vlastní vahou částečně slisovaly, a proto můžete mezi sypaným listem najít i nalisované kousky.
Výrazně hřejivá vůně listu je fascinující. Objevíte v ní pražené tóny, borovicovou pryskyřici i čerstvě pečený chléb a portské. Vylouhovaný list skrývá tajemné stopy jehličnatého lesa a evokuje dálné divoké kraje.
Nálev
Nálev je pískově žluté barvy. Lehce zakouřená vůně nálevu se střídá s tóny sladkých karamelizovaných rozinek. Chuť čaje Bai Sha Xi Tianjian vás svou výjimečností zaujme hned po prvním doušku. Je plná, zaoblená a dlouho setrvává v ústech. Podobně jako u některých oolongů v ní najdete tóny nepražených kešu ořechů, zelené kávy a hrášku.
Kulinářské doporučení
Bai Sha Xi Tianjian doporučujeme popíjet za chladných zimních večerů. Šálek hřejivého nálevu můžete doplnit drobným cukrovím i sladkými hlavním jídly.
Historie čaje
Čaj Bai Sha Xi začal v období Mandžuské dynastie Čching (清qīng 1644 – 1911) nabízet obchodník z provincie Tian Jian a brzy s ním dosáhl obrovského věhlasu. K výrobě používal pouze drobné výběrové lístky označované jako „grade 1“. Nechal je projít fermentací a pak je sušil na speciálních kamnech zvaných Qixing, která pro pečení čajů sám navrhl. Jejich systém dokonale rozváděl teplo a čajové lístky optimálně nakuřoval.
Čaj pražil na kvalitním borovém dříví, díky čemuž list získal své zvláštní tajemné aroma a ztratil všechnu hořkost. Následně čaj napěchoval do bambusových košů vážících až 25 kg. Výběrový čaj balil do malých 0,5 kg balíčků a rozdával ho jako speciální dary významným osobám. I díky tomu se věhlas čaje Bai Sha Xi rychle rozšířil.
Trvanlivost
Bai Sha Xi se řadí mezi dlouhotrvanlivé čaje. V průběhu let bude zrát a získávat na nových kvalitách. Jeho trvanlivost je tedy prakticky neomezená.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong Fu Cha.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.