Ceylon Tea Bank FBOPF Ex. Sp. Prvotřídní cejlonský čaj s vysokým podílem stříbrozlatých tipsů.


Mezi dvoutisícovými velikány ve středu Srí Lanky se ukrývá náhorní plošina Nuwara Eliya, kde se již 150 let rodí nejvybranější cejlonské čaje. Ochutnejte jeden z nich a objevte v jeho vůni stopy vzácného santalu.

Sklizeň a původ

Čaj byl sklizen na podzim 2024 a pochází z nejvýše položených cejlonských plantáží. Nacházejí se v centrální části Srí Lanky, na pláni Nuwara Eliya, kterou obklopují hory vysoké přes 2 000 metrů. Právě z této oblasti pocházejí ty nejkvalitnější cejlonské čaje.

List

Krásně celistvé, nepolámané černohnědé lístky jsou svinuté do pevných jehliček. List obsahuje velké množství stříbrozlatých tipsů. Ve vůni je cítit tmavý med a růžový keř.

Nálev

Nálev je hnědočervené až rudohnědé barvy, jasný a nezakalený. Vůni lze charakterizovat jako jednoznačně sladkou s jemným nádechem mandlí v karamelu. Postupně lze zachytit stopy jemného zakouření a vzácných dřev, včetně santalu. Vylouhovaný list může vůní připomínat propolis, tmavý med a tmavě grilovaný lilek. Ve vychladlých listech rozpoznáte jasné svěží stopy granátového jablka a broskve. Chuť je lehce ovocitá se stopami červeného grepu, plná, ale zároveň svěží s nepatrnou hořkostí a decentní tříslovinou. Dochuť je středně dlouhá, lehce nasládlá a jemně svíravá.

Historie čaje

Na Srí Lance se čaj začal pěstovat v 19. století poté, co tam byly zničeny plantáže kávy. Sbírá se třikrát ročně. Lístky po sběru podstupují přirozenou oxidaci, která trvá 12 hodin, pak se lámou a rolují a nakonec suší. Celý proces trvá 24 hodin. Čajové plantáže na Srí Lance jsou většinou osázeny různými klony čajovníku ásámského typu, avšak vyskytují se tu i hybridy čínského původu. Náš Tea Bank pochází z ásámského čajovníku. Většina cejlonských čajů se vyrábí v továrnách zaměřených na velkou množstevní produkci čaje lámeného a drceného typu. To se však netýká čaje Ceylon Tea Bank, který svou osobitostí představuje vskutku prvotřídní a velmi oblíbený čaj.

Trvanlivost

Cejlonské čaje patří k pomalu stárnoucím čajům. Proto vám u nás zakoupený Cejlon Tea Bank vydrží 3–5 let. Během prvního roku bude postupně dozrávat a jeho chuť se ještě zlepší. Následující 2 až 3 roky se charakter čaje ustálí a teprve pak začne velmi pomalu ztrácet své kvality.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou teplou 100 °C a nechte louhovat podle chuti 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Ceylon Tea Bank si můžete po anglickém způsobu dochutit mlékem, ale je vhodný i k tradiční čínské přípravě metodou Gong Fu Cha.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách. Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz