Sklizeň a původ
Čaj byl sklizen na podzim 2024 a pochází z nejvýše položených cejlonských plantáží. Nacházejí se v centrální části Srí Lanky, na pláni Nuwara Eliya, kterou obklopují hory vysoké přes 2 000 metrů. Právě z této oblasti pocházejí ty nejkvalitnější cejlonské čaje.
List
Krásně celistvé, nepolámané černohnědé lístky jsou svinuté do pevných jehliček. List obsahuje velké množství stříbrozlatých tipsů. Ve vůni je cítit tmavý med a růžový keř.
Nálev
Nálev je hnědočervené až rudohnědé barvy, jasný a nezakalený. Vůni lze charakterizovat jako jednoznačně sladkou s jemným nádechem mandlí v karamelu. Postupně lze zachytit stopy jemného zakouření a vzácných dřev, včetně santalu. Vylouhovaný list může vůní připomínat propolis, tmavý med a tmavě grilovaný lilek. Ve vychladlých listech rozpoznáte jasné svěží stopy granátového jablka a broskve. Chuť je lehce ovocitá se stopami červeného grepu, plná, ale zároveň svěží s nepatrnou hořkostí a decentní tříslovinou. Dochuť je středně dlouhá, lehce nasládlá a jemně svíravá.
Historie čaje
Na Srí Lance se čaj začal pěstovat v 19. století poté, co tam byly zničeny plantáže kávy. Sbírá se třikrát ročně. Lístky po sběru podstupují přirozenou oxidaci, která trvá 12 hodin, pak se lámou a rolují a nakonec suší. Celý proces trvá 24 hodin.
Čajové plantáže na Srí Lance jsou většinou osázeny různými klony čajovníku ásámského typu, avšak vyskytují se tu i hybridy čínského původu. Náš Tea Bank pochází z ásámského čajovníku.
Většina cejlonských čajů se vyrábí v továrnách zaměřených na velkou množstevní produkci čaje lámeného a drceného typu. To se však netýká čaje Ceylon Tea Bank, který svou osobitostí představuje vskutku prvotřídní a velmi oblíbený čaj.
Trvanlivost
Cejlonské čaje patří k pomalu stárnoucím čajům. Proto vám u nás zakoupený Cejlon Tea Bank vydrží 3–5 let. Během prvního roku bude postupně dozrávat a jeho chuť se ještě zlepší. Následující 2 až 3 roky se charakter čaje ustálí a teprve pak začne velmi pomalu ztrácet své kvality.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou teplou 100 °C a nechte louhovat podle chuti 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Ceylon Tea Bank si můžete po anglickém způsobu dochutit mlékem, ale je vhodný i k tradiční čínské přípravě metodou
Gong Fu Cha.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.