Sklizeň a původ
Čaj pochází z čajové zahrady Giddapahar ležící nedaleko města Kurseong v proslulé velehorské oblasti Darjeeling v západní Indii. Sklizen byl v říjnu 2022 a jedná se o podzimní (třetí) sklizeň roku. Zahrada Giddapahar se rozkládá ve výšce 1 482 m n. m. Je téměř výhradně osázena čajovníky čínského typu. Po většinu roku zakrývá místní čajové plantáže mlha, což spolu s nízkými teplotami dává čaji specifickou vůni a chuť.
Zkratka SFTGFOP1 znamená Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, grade 1 a označuje nejvyšší kvalitativní třídu darjeelinského čaje.
List
Suchý list je tmavě hnědé až červenohnědé barvy, pravidelný, mírně lomený, občas prokvetlý zlatavým tipsem. Ve vůni se objevují tmavá dřeva, lehce kořenité a ořechové tóny.
Nálev
Nálev má jasně červenohnědou barvu a výrazně voní kombinací koření, vzácných dřev a růžového keře. V chuti dominuje lehce tříslovitý, opojný, plný a ovocitě dřevitý charakter. Čaj silně povzbuzuje a s každým douškem láká k dalšímu napití, neboť díky zvláště vrstevnaté chuti lze v každém loku nalézt trochu odlišné chuťové vjemy. Právě to dělá čaj z Darjeelingu tolik žádaným.
Historie čaje
Plantáže oblasti Darjeeling se nacházejí ve vysokohorských oblastech. Založili je v 19. stoletím angličtí kolonizátoři a osázeli je čínskými čajovníky kříženými různým podílem s čajovníky ásámskými. Na každé plantáži se pěstují odlišné klony, a proto je variací čaje z Darjeelingu opravdu mnoho.
V oblasti se provádí dvě hlavní, a několik vedlejších sklizní ročně. Nejočekávanější je první sklizeň (First Flush, FF, Jarní sklizeň), která probíhá od února do dubna. Vyznačuje se nízkou fermentací čaje, který se sice stále označuje jako černý, připomíná však spíše čaje zelené. Druhá sklizeň (Second Flush, SF, Letní sklizeň) probíhá od května do června. Třetí sklizeň (Third Flush, TF, Podzimní sklizeň) se provádí na podzim v období dešťů a spadá do ní i náš Darjeeling Giddapahar.
Trvanlivost
Darjeeling Giddapahar patří mezi středně trvanlivé čaje. Jeho kvalita se 6–18 měsíců od sklizně nemění, po této době však čaj začne pozvolna ztrácet své kouzlo a stává se všednějším. Čaje typu Darjeeling z aktuálních sklizní jsou ideální pro okamžité popíjení.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou teplou 90–100 °C a nechte louhovat ideálně 1–2 minuty. Takto lze připravit dva výborné nálevy. Čaj je vhodný i k tradiční přípravě metodou Gong Fu Cha v naší
praktické sadě.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4. Pokud si k čaji objednáte i
sadu pro Gong Fu Cha, přijde vám v kartonové krabici jako balík.
Ochutnejte i
další čaje z Darjeelingu.