Sklizeň a původ
Čajové lístky byly sesbírány druhého dne jarní sklizně roku 2024 v zahradě Goomtee v indické oblasti Darjeeling.
List
Lístky jsou nepravidelně svinuté a větší, než je u Darjeelingů v současné době obvyklé. Většina z nich má šedozelenou barvu, některé jsou však více fermentované a hnědé. Tipsy jsou stříbřitě nazelenalé. V jejich vůni najdete bylinné a semišové tóny i stopy zahradního keřovitého ovoce, především josty. Vylouhovaný list vás nadchne výrazně opojnou vůní různých druhů zahradního ovoce, listy maliníku i mladých kopřiv. Zážitek korunuje stopa šafránu.
Nálev
Sytě žlutý nálev voní sladce po meruňkách. V chuti vám připomene svěží nasládlé byliny, kopřivu i žluté melouny s lehce kořeněným dozvukem. Dochuť je lehká, jemně taninová a čistá s kysele bylinnými tóny.
Kulinářské doporučení
Darjeeling Goomtee vám dodá energii při únavě. Hodí se ke slané snídani a můžete jej zkusit popíjet i společně se suchým bílým vínem.
Historie čaje
Lístky čaje Darjeeling Goomtee vyrostly na keřích čínské variety v horách rozkládajících se ve výšce 900 až 1800 metrů. Rodinnou zahradu Goomtee založil v roce 1899 britský plantážník Henry Montgomery Lennox a po něm ji spravoval další britský pěstitel G. W. O’Brien. Po druhé světové válce Britové zahradu prodali nepálské vládnoucí rodině Ránů. Její správy se ujal Wahabir Prasad a rodina Kejriwalů. V průběhu uplynulých 50 let byla zahrada i samotná továrna renovována a v současné době se vedení zahrady snaží o zachování tradičního způsobu pěstování čaje.
V oblasti panuje středně chladné podnebí. Díky dostatečnému množství srážek, slunečního svitu i mlhy mohou čajové listy pomalu a přirozeně růst a nabývat všech svých kvalit. O průběhu sběru a zpracování čaje zahrada vede přesné záznamy, které mimo jiné zahrnují i počasí v den sběru.
Darjeelingy z prvních sklizní se řadí mezi černé čaje, svým charakterem jsou však spíše zelené nebo polofermentované. Specialitou oblasti Darjeeling je právě různá míra fermentace, kterou čaje podstupují. U lístků z první sklizně mnohdy trvá pouze hodinu i méně.
Trvanlivost
Darjeelingy z prvních sklizní jsou plné energie a nejsou určeny pro dlouhé skladování. Přibližně po roce jejich svěžest začne pomalu vyprchávat. Při dobrém uskladnění si však mohou svoji chuť a vůni uchovat i v průběhu druhého roku.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 80–90°C a nechte louhovat přibližně 1–2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Můžete zkusit i přípravu metodou
Gong Fu Cha, avšak výše popsaná příprava je pro čaj vhodnější.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
Ochutnejte i
další čaje z Darjeelingu.