Sklizeň a původ
Čaj byl sklizen šestý den jarní sklizně 2024 na plantáži Puttabong v indickém Darjeelingu. Zkratka SFTGFOP1 znamená Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, grade 1 a označuje nejvyšší kvalitativní třídu darjeelinského čaje.
List
Lístky jsou drobné, pravidelně lomené se stříbřitými tipsy. Jejich barva se pohybuje od hnědé až po svěže zelenou, podle stupně fermentace jednotlivých lístků. V zelenkavé vůni dominují dřevité tóny následované ovocným náznakem. Ve vylouhovaném listu rozpoznáte muškátové tóny bílého vína a po chvilce i drobné zahradní ovoce.
Nálev
Nálev je okrově žluté, čiré barvy. Voní po květinách a javorovém sirupu. Jeho chuť je výrazná, povzbuzující a svěží. Jemná hořčinka v závěru vám připomene červený grep. Dochuť je výrazná, dlouhá a lehce citrónová.
Kulinářské doporučení
Doporučujeme k popíjení na jarní rozkvetlé zahradě. V chuti se Darjeeling Puttabong krásně doplňuje s čerstvým celozrnným chlebem.
Historie čaje
Darjeelingy z prvních sklizní se řadí mezi černé čaje, svým charakterem jsou však spíše zelené nebo polofermentované. Specialitou oblasti Darjeeling je právě různá míra fermentace, kterou čaje podstupují. U lístků z první sklizně mnohdy trvá pouze hodinu nebo i méně.
Himalájské předhůří v okolí bývalého koloniálního města Darjeeling bylo v 19. století osázeno čínskými čajovníky s různým podílem ásámské varianty. Díky následnému křížení a klimatu se zde produkují zvláště vonné lístky, které jinde na světě nemají srovnání.
Oblast nepatří k objemově největším producentům čajových lístků, bývá však označována jako království černého čaje. Každá plantáž má svého manažera, který dohlíží na pěstování a zpracování čajových lístků, ručí za jejich kvalitu a určuje jejich cenu. Ty se pak na trzích mohou vyšplhat do závratných výšek, připomínajících ty nadmořské, odkud lístky pochází.
Darjeelingy nesou názvy podle plantáží a zahrad, ve kterých se pěstují. Některé z nich jsou ceněné více, jiné méně, avšak posuzovat kvalitu čaje pouze podle původu je v případě Darjeelingů nemožné. Každá sklizeň v této oblasti je jiná. Roli hraje především počasí, přesný den sklizně a zpracování lístků. Výsledkem je vždy unikátní čaj, který se příští rok nebude opakovat.
Trvanlivost
Darjeelingy z prvních sklizní jsou plné energie a nejsou určeny pro dlouhé skladování. Přibližně po roce jejich svěžest začne pomalu vyprchávat. Při dobrém uskladnění si však mohou svoji chuť a vůni uchovat i v průběhu druhého roku.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 80–90°C a nechte louhovat ideálně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Doporučujeme i k přípravě metodou
Gong Fu Cha.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
Ochutnejte i
další čaje z Darjeelingu.