Darjeeling Puttabong FF SFTGFOP 1 „Příští rok nebudeš pít stejný Darjeeling jako letos.“ Jedinečnou příležitost vychutnat si ten sklizený na jaře 2024 máte právě teď.


Darjeelingy z první sklizně tvoří zcela unikátní čajovou skupinu. Jejich zelené a hnědé lístky prošly různým stupněm fermentace a na jejich kvalitu dohlíží manažeři jednotlivých čajových zahrad.

Sklizeň a původ

Čaj byl sklizen šestý den jarní sklizně 2024 na plantáži Puttabong v indickém Darjeelingu. Zkratka SFTGFOP1 znamená Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, grade 1 a označuje nejvyšší kvalitativní třídu darjeelinského čaje.

List

Lístky jsou drobné, pravidelně lomené se stříbřitými tipsy. Jejich barva se pohybuje od hnědé až po svěže zelenou, podle stupně fermentace jednotlivých lístků. V zelenkavé vůni dominují dřevité tóny následované ovocným náznakem. Ve vylouhovaném listu rozpoznáte muškátové tóny bílého vína a po chvilce i drobné zahradní ovoce.

Nálev

Nálev je okrově žluté, čiré barvy. Voní po květinách a javorovém sirupu. Jeho chuť je výrazná, povzbuzující a svěží. Jemná hořčinka v závěru vám připomene červený grep. Dochuť je výrazná, dlouhá a lehce citrónová.

Kulinářské doporučení

Doporučujeme k popíjení na jarní rozkvetlé zahradě. V chuti se Darjeeling Puttabong krásně doplňuje s čerstvým celozrnným chlebem.

Historie čaje

Darjeelingy z prvních sklizní se řadí mezi černé čaje, svým charakterem jsou však spíše zelené nebo polofermentované. Specialitou oblasti Darjeeling je právě různá míra fermentace, kterou čaje podstupují. U lístků z první sklizně mnohdy trvá pouze hodinu nebo i méně. Himalájské předhůří v okolí bývalého koloniálního města Darjeeling bylo v 19. století osázeno čínskými čajovníky s různým podílem ásámské varianty. Díky následnému křížení a klimatu se zde produkují zvláště vonné lístky, které jinde na světě nemají srovnání. Oblast nepatří k objemově největším producentům čajových lístků, bývá však označována jako království černého čaje. Každá plantáž má svého manažera, který dohlíží na pěstování a zpracování čajových lístků, ručí za jejich kvalitu a určuje jejich cenu. Ty se pak na trzích mohou vyšplhat do závratných výšek, připomínajících ty nadmořské, odkud lístky pochází. Darjeelingy nesou názvy podle plantáží a zahrad, ve kterých se pěstují. Některé z nich jsou ceněné více, jiné méně, avšak posuzovat kvalitu čaje pouze podle původu je v případě Darjeelingů nemožné. Každá sklizeň v této oblasti je jiná. Roli hraje především počasí, přesný den sklizně a zpracování lístků. Výsledkem je vždy unikátní čaj, který se příští rok nebude opakovat.

Trvanlivost

Darjeelingy z prvních sklizní jsou plné energie a nejsou určeny pro dlouhé skladování. Přibližně po roce jejich svěžest začne pomalu vyprchávat. Při dobrém uskladnění si však mohou svoji chuť a vůni uchovat i v průběhu druhého roku.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 80–90°C a nechte louhovat ideálně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Doporučujeme i k přípravě metodou Gong Fu Cha.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách. Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4. Ochutnejte i další čaje z Darjeelingu.
  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz