Sklizeň a původ
Lístky byly sklizeny na jaře roku 2024 v okrese
Meng-chaj jihočínské provincie
Jün-nan.
List
Leskle černé, štíhlé, dlouhé a lehce zatočené lístky jsou přibližně z poloviny proloženy zlatými tipsy. Ve vůni suchého listu najdete sušené byliny, zejména šalvěj nebo kopřivu, a čerstvé plody kdouloní. Vylouhovaný list voní po rybízovém džemu a kynoucím chlebu. Možná v něm objevíte i vůni belgických pivních speciálů.
Nálev
Čirý nálev barvy temného bronzu vám vůní připomene květiny v medu, tmavý med s krystaly a jemným zakouřením i kokosové uhlíky. Chuť je decentně nasládlá, mírně kouřová a trochu ovocná, připomínající zejména meloun. Je lehčí, než se zdá, malinko štiplavá a má důrazný konec. Svíravá dochuť je dlouhá, mátová, s tóny citronové kůry.
Kulinářské doporučení
Když budete chtít doplnit čaj jídlem, zkuste uzeného lososa nebo krevety.
Historie
Ačkoliv jsou čínské černé čaje v Evropě slavné, jejich výroba je poměrně mladá. První byl v Číně vyroben roku 1938. Byl určen hlavně na export, a proto se pěstoval především v okolí námořních přístavů. Pak ale japonská okupace vývoz z těchto oblastí přerušila a plantáže černých čajů se přesunuly více na západ.
Lístky, zpracované původními postupy výhradně ručně, pocházejí z velkolisté variety
Camellia Sinensis Assamica. Stromy tohoto druhu dosahují až 30 metrů a pěstují se ve všech výškových oblastech tropického pásma.
Čínský název čaje zní
Tien Chung Kung Fu (pinyin:
Dian Hong Gong Fu). Slovo
Tien je zkrácený název provincie Jün-nan a
chung znamená
červený. Doslova se tedy čaj jmenuje
Jünnanský červený a slova
Kung Fu říkají, že byl vyroben s výjimečným řemeslným umem.
Trvanlivost
Jünnanský červený patří mezi trvanlivější čaje. Jeho kvalita se 2–3 roky od sklizně nemění, pak však čaj začne pozvolna ztrácet kouzlo a stává se všednějším. Je ideální k okamžitému popíjení.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna a půl polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat přibližně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5–10 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.