Sklizeň a původ
Lístky pocházejí z kultivaru Čching-sin (pinyin: Qingxin, doslova Zelené srdce). Sesbírány byly při zimní sklizni v lednu 2024 ve vesnici Feng Chuang, která se nachází nedaleko města Lu-ku v okrese Nan-tchou na Tchaj-wanu.
List
Šedozelené lístky s hnědými odstíny jsou svinuty do pravidelných kuliček o průměru 3–4 mm, ze kterých občas vyčnívá řapík. V jejich silně napražené vůni najdete tóny zeleniny a kořeněného vína. Po vylouhování vás obklopí hřejivá vůně, ve které rozpoznáte náznaky kořeněného ovoce, zapečených broskví a višňového likéru. Zakončena je stopou pravých hřibů. Po druhém nálevu v lístcích převládnou tóny přírodních olejů určených k napouštění dřevěného nábytku.
Nálev
Nálev je čiré zelenožluté barvy s okrovým nádechem. Jeho skvostná, lehce máselná vůně vám připomene pečenou bábovku a panenský olivový olej. V lehké svíravé chuti převažují napražené a pečené tóny. Rozpoznáte v ní i stopy himalájského ovoce amalaki. Ke konci vám na špičce jazyka zůstane příjemně pichlavý pocit. V dochuti ucítíte stopy citronu a skořice.
Kulinářské doporučení
Oolong ze Zamrzlého vrcholu si ideálně vychutnáte při klidném podvečerním popíjení. Není třeba ho doplňovat žádnými pokrmy, sám o sobě vám bude nevšedním společníkem.
Historie čaje
Legenda praví, že čaj byl vyšlechtěn z rostlinek oolongu Čching-sin, které do města Lu-ku přivezl z
Fu-ťienu student při svém návratu ze studií a vysadil je na hoře Tung-ting (pinyin: Dongding, doslova
Zmrzlý vrchol). Sazeničkám se zde dařilo, vyrostly z nich kvalitní keře a začal se z nich vyrábět oolong, který se brzy proslavil i mimo Tchai-wan.
Zvláštností je, že v okolí hory Tung-ting nikdy nesněží. Její jméno
Zamrzlý vrchol odráží počasí na plantážích v době čajové sklizně. Na kluzkých cestičkách po horských skaliskách se kvůli silným dešťům a mlhám sběrači pohybují velmi opatrně.
Čaje typu Tung-ting neboli Dongding se začaly vyrábět v 70. letech minulého století a záhy si získaly velkou oblibu. Dnes se pod označením
Dongding (někdy psáno
Dong Ding) nabízejí i čaje z jiných oblastí tchajwanského okresu Nan-tchou, avšak plantáže vesnice Feng Chuang ve výšce 500–1000 m n. m., ze kterých pochází náš Tung-ting, patří k původním místům, kde se tento čaj začal pěstovat. Lístky se sbírají i zpracovávají ručně, jsou oxidovány okolo 30 % a pečené přibližně ze 40 %.
Projděte si vesnici Lu-ku a její čajové plantáže na Google Street View.
Trvanlivost
Oolong ze Zamrzlého vrcholu je dlouhotrvanlivý čaj. Dobře uskladněn vydrží v dobrém stavu i přes 10 let. Granulovaně stáčené lístky oolongů mají obecně velkou trvanlivost díky tomu, že většina listu je skryta. Tmavé, fermentovanější oolongy vydrží ještě déle a doba, po kterou zůstanou plné života, se navíc prodlouží pečením. Lze je i archivovat.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100 °C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.