Sklizeň a původ
Náš Gabaron pochází z indočínského klonu No. 17. Byl sklizen v březnu 2024 v thajské provincii Chiang Rai v okresu Mae Lao.
List
List je pravidelně svinutý do drobných kuliček světle i tmavě hnědé barvy, která místy přechází až do uhlově černé. Jeho vůně evokuje podzimní listí a rozpoznáte v ní sušená jablka. Vylouhovaný list voní výrazně sladce i citrónově svěže. Připomene vám medové cukroví.
Nálev
Nálev má tmavě žlutou až hnědou barvu. Nadchne vás svou ušlechtilou chutí, která je nasládlá a s výrazným citrusovým tónem charakteristickým pro Gabu. Po přičichnutí k nálevu ucítíte vůni kandovaných květů. Dochuť je živá a svěží.
Kulinářské doporučení
Gabaron si nejlépe vychutnáte ve chvílích odpočinku a uvolněné meditace. Ve spojení s jídlem doporučujeme zkusit spolu s kešu oříšky, lehkými svačinami, čerstvým ovocem a zeleninou.
Historie čaje
Díky speciální technologii výroby, při které se listy vystavují působení dusíku, se Gabaron vyznačuje vysokým obsahem neproteinové
gama-aminomáselné kyseliny Gaba, která blahodárně působí na lidský organismus. Tento výrobní postup objevil roku 1987 Dr. Tsushida Tojiro v Japonsku, když experimentoval s přírodními metodami uchovávání potravin.
V Číně se tento čaj nazývá Jiayeiling a Japonci jej pojmenovali Gabaron. Vyrobit jej lze z jakéhokoliv kvalitního listu. V Japonsku se zpracovává především formou zeleného čaje, kdežto na Tchaj-wanu převládá výroba formou oolongu.
O tom, zda bude Gabaron dobrý, rozhoduje kvalita základního listu a čas, po který jsou listy vystaveny účinkům dusíku. Čím delší a intenzivnější je toto působení, tím je Gaba kyselina v čajových listech zřetelnější. Gaba oolongy se smí nazývat pouze ty, které obsahují ve 100 g čaje více než 150 mg této kyseliny.
Čaj Gabaron má řadu příznivých účinků na lidské tělo. Jeho popíjení uklidňuje, pomáhá zvládat úzkostné stavy, vyrovnává psychiku a dlouhodobě zlepšuje koncentraci. Mimo to snižuje krevní tlak, prokrvuje mozek, zlepšuje metabolismus a snižuje hladinu cukru v krvi. V neposlední řadě pomáhá při nespavosti a chrání ledviny a játra. Jedná se o čaj s největším množstvím antioxidantů.
Trvanlivost
Gabaron je dlouhotrvanlivý čaj. Dobře uskladněn vydrží v dobrém stavu i přes 10 let. Granulovaně stáčené lístky oolongů mají obecně velkou trvanlivost proto, že většina listu je skryta před působením vzduchu a světla. Tmavé a fermentovanější oolongy vydrží ještě déle.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100°C a nechte louhovat ideálně 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit tři až čtyři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5–10 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
Podívejte se na naše další
čaje Gaba.