Sklizeň a původ
Čaj byl vyroben ze senči sklizené na jaře 2024 v japonské prefektuře
Mijazaki na ostrově
Kjúšú.
List
Tmavě zelené lístky mají tvar drobných jehliček a jsou v poměru 1:1 smíchány s loupanou praženou rýží hnědé barvy. Sem tam rýže během pražení pukne a vypadá pak jako popcorn. Ve vůni suchého listu ucítíte oříšky a rýži. Po vylouhování se rozvinou tóny zahřátých jedlých kaštanů a pečené kukuřice.
Nálev
Zakalený, slunečnicově žlutý nálev může mít na dně šálku drobné úlomky lístků. Kromě rýže ucítíte v jeho vůni zelené stromové listí, malé zelené okurky a pečené tóny. Vyvážená chuť je plná, sytá a díky acidním tónům zároveň živá. Může evokovat čaje z pražených pohankových slupek. Dochuť vám připomene japonský čaj
Hojicha.
Kulinářské doporučení
Genmaiča je vhodná především k asijské kuchyni a rýžovým pokrmům. Díky přidané rýži má nízký obsah kofeinu a v Japonsku se podává i nejmladším dětem. Má zásaditý charakter, a podporuje tak trávení.
Historie
Japonsko je země s čajovou tradicí trvající již přes tisíc let. Pěstování, výroba a popíjení čaje přišly z Číny, avšak Japonci si postupně vytvořili vlastní svébytnou čajovou kulturu.
Téměř výhradně se zde vyrábí zelené čaje. Oproti čínským zeleným, které jsou zpracovávány pomocí suchého tepla, se u japonských zastavuje oxidace horkou parou. Díky odlišným technologiím výroby obsahují japonské čaje jiné chemické látky a ty jim dávají charakteristickou vůni i chuť.
Genmaiča znamená doslova Čaj s hnědou rýží. Japonci ji vyrábí smícháním Banči nebo Senči, občas i Gjokura, v poměru 1:1 s praženou rýží. Dříve tento čaj popíjeli lidé z chudých vrstev, protože ho obsažená rýže činila levnějším. Snad i díky tónům, které silně evokují rýži a jídlo, se popíjela i v postních dnech.
Trvanlivost
Genmaiča je čaj spíše kratší trvanlivosti a doporučujeme ho spotřebovat do dvou let od zakoupení. Japonské čaje obecně nejsou vhodné pro delší skladování. Jsou velmi svěží a obsahují hodně energie, avšak zhruba po roce se jejich svěžest a kvalita snižují téměř o polovinu a po více než dvou letech je z nich znatelně starší čaj.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 70–80 °C a nechte louhovat ideálně 3 minuty. Takto lze postupně připravit až dva nálevy. Chuť čaje lze ozvláštnit přidáním několika zrnek pražené rýže do šálku s hotovým nálevem.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.