Sklizeň a původ
Čaj byl vypěstován v bio kvalitě a ručně sklizen na jaře 2024 v menší tchajwanské provincii Miaoli.
List
Svěže zelené lístky jsou spolu s řapíky pravidelně svinuté do granulek. V jejich hřejivé vůni ucítíte máslové tóny i jemně kořeněné bílé maso pečené na ohni. Vylouhovaný list voní sladce, připomíná ovocné bonbóny, grilovanou zeleninu a rybízovou marmeládu.
Nálev
Nálev má čirou, světle žlutou barvu. Jeho hřejivá vůně vám připomene krystalky třtinového cukru. V mnohovrstevné chuti rozpoznáte bylinné tóny, zejména šalvěj, citronovou trávu nebo mátu, i tóny grilované zeleniny. Dochuť je čistá, dlouhá a dominují v ní máslové tóny.
Kulinářské doporučení
Zelená Gaba má velmi osvěžující charakter. Hodí se pro odpolední popíjení a kombinovat ji můžete s ovocnými nebo smetanovými poháry a domácími sušenkami.
Historie čaje
Čaj Gaba se díky speciální technologii výroby, při které se listy vystavují působení dusíku, vyznačuje vysokým obsahem neproteinové gama-aminomáselné kyseliny Gaba, která blahodárně působí na lidský organismus. Tento výrobní postup objevil roku 1987 Dr. Tsushida Tojiro v Japonsku, když experimentoval s přírodními metodami uchovávání potravin.
O tom, zda bude čaj Gaba dobrý, rozhoduje kvalita základního listu a čas, po který jsou listy vystaveny účinkům dusíku. Čím delší a intenzivnější je toto působení, tím je Gaba kyselina v čajových listech zřetelnější. Gaba oolongy se smí nazývat pouze ty čaje, které obsahují ve 100 g čaje více než 150 mg této kyseliny.
Čaj Gaba má řadu příznivých účinků na lidské tělo. Jeho popíjení uklidňuje, pomáhá zvládat úzkostné stavy, vyrovnává psychiku a dlouhodobě zlepšuje koncentraci. Mimo to snižuje krevní tlak, prokrvuje mozek, zlepšuje metabolismus a snižuje hladinu cukru v krvi. V neposlední řadě pomáhá při nespavosti a chrání ledviny a játra. Jedná se o čaj s největším množstvím antioxidantů.
V Japonsku se čaj Gaba vyrábí primárně ve formě zeleného čaje, kdežto na Tchaj-wanu převládá způsob zpracování na oolong. Častěji se však setkáte s více fermentovaným oolongem Gaba s měděně zbarvenými listy. Výroba zelené Gaby je složitější a na Tchaj-wanu se jí věnují pouze některé zahrady.
Trvanlivost
Green Gaba je čaj střední trvanlivosti. Ve skvělé formě vám vydrží 3–4 roky. Poté svoji svěžest začne postupně ztrácet.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 90–100°C a nechte louhovat ideálně 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.
Podívejte se na naše další
čaje Gaba.