Sklizeň a původ
Čaj byl sklizen na jaře 2024 v nepálském
okrese Ilam.
List
Tmavě zelené až šedozelené, lehce stočené lístky jsou přibližně 2 cm dlouhé. Obsahují velmi malý podíl tipsů a jen nepatrně chyb a řapíků. V jejich svíravé a nahořklé vůni najdete grep, pomelo, anýz i glukopur. Po vylouhování se lístky zbarví do světle zelené a rozvoní se zemitými tóny, pampeliškovým kořenem a puškvorcem. Překvapí vás i výraznou vůní železa.
Nálev
Nálev má jasnou, světle žlutou barvu se zelenkavými odlesky a drobky. Voní po pampeliškách s dotekem makadamových ořechů. Chuť je plná, svíravá a nasládlá, evokuje trávu a švestkové slupky. Dochuť je trávová, svíravá, lehká a mírně nahořklá.
Kulinářské doporučení
Zelený čaj z Ilamu je ideální snídaňový nebo svačinový čaj. Popíjet ho můžete k chlebu s jemnou pomazánkou nebo máslem.
Historie
Charakter většiny nepálských čajů se velmi podobá indickým darjeelingům. Lístky bývají lehce nebo středně fermentované a řadí se do kategorie černých čajů. Zelené čaje se v Nepálu vyrábí pouze okrajově, a byť se netěší věhlasu nejlepších himálajských čajů, pro zpestření každodenního popíjení jsou ideální.
Pěstování čaje má v Nepálu více než stoletou historii. V roce 1873 se ze sousedního Darjeelingu vrátil plukovník Gajraj Singh Thapa. Čajem, který v sousední zemi poznal, byl natolik unesen, že založil první dvě plantáže, ilamskou a soktimskou, a začal na nich pro sebe a nepálské království čaj pěstovat. Po léta se výroba čaje rozvíjela pod dohledem vládnoucí kasty. Dnes patří většina plantáží soukromým společnostem, menší část vlastní stát a zbytek drobní zemědělci. Celkově zabírají plochu 2153 hektarů a nacházejí se ve výškách od 900 do 2100 metrů. Čaje se v Nepálu ročně sklidí asi 13 tisíc tun.
Trvanlivost
Trvanlivost zeleného čaje z Ilamu je delší než u čínských zelených čajů. Ve formě vám vydrží 3 roky. Poté se začne jeho vůně i chuť vytrácet.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 80 °C a nechte louhovat ideálně 2 minuty. Takto lze postupně připravit dva nálevy. Doporučujeme přípravu spíše do konvičky než metodou Gong Fu Cha.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.