Zelený čaj z nepálského Ilamu Zelená rarita pro zpestření každodenních snídaní.


Jistě vás nebaví pít každé ráno stále stejný čaj, jenže sáhnout ve všedním dopoledni po něčem vzácnějším vám připadá škoda. Zkuste tedy tuto specialitu za přátelskou cenu bez přílišného kompromisu v kvalitě.

Zelený čaj z nepálského Ilamu - zátiší

Sklizeň a původ

Čaj byl sklizen na jaře 2024 v nepálském okrese Ilam.

List

Tmavě zelené až šedozelené, lehce stočené lístky jsou přibližně 2 cm dlouhé. Obsahují velmi malý podíl tipsů a jen nepatrně chyb a řapíků. V jejich svíravé a nahořklé vůni najdete grep, pomelo, anýz i glukopur. Po vylouhování se lístky zbarví do světle zelené a rozvoní se zemitými tóny, pampeliškovým kořenem a puškvorcem. Překvapí vás i výraznou vůní železa.

Nálev

Nálev má jasnou, světle žlutou barvu se zelenkavými odlesky a drobky. Voní po pampeliškách s dotekem makadamových ořechů. Chuť je plná, svíravá a nasládlá, evokuje trávu a švestkové slupky. Dochuť je trávová, svíravá, lehká a mírně nahořklá.

Kulinářské doporučení

Zelený čaj z Ilamu je ideální snídaňový nebo svačinový čaj. Popíjet ho můžete k chlebu s jemnou pomazánkou nebo máslem.

Historie

Charakter většiny nepálských čajů se velmi podobá indickým darjeelingům. Lístky bývají lehce nebo středně fermentované a řadí se do kategorie černých čajů. Zelené čaje se v Nepálu vyrábí pouze okrajově, a byť se netěší věhlasu nejlepších himálajských čajů, pro zpestření každodenního popíjení jsou ideální. Pěstování čaje má v Nepálu více než stoletou historii. V roce 1873 se ze sousedního Darjeelingu vrátil plukovník Gajraj Singh Thapa. Čajem, který v sousední zemi poznal, byl natolik unesen, že založil první dvě plantáže, ilamskou a soktimskou, a začal na nich pro sebe a nepálské království čaj pěstovat. Po léta se výroba čaje rozvíjela pod dohledem vládnoucí kasty. Dnes patří většina plantáží soukromým společnostem, menší část vlastní stát a zbytek drobní zemědělci. Celkově zabírají plochu 2153 hektarů a nacházejí se ve výškách od 900 do 2100 metrů. Čaje se v Nepálu ročně sklidí asi 13 tisíc tun.

Trvanlivost

Trvanlivost zeleného čaje z Ilamu je delší než u čínských zelených čajů. Ve formě vám vydrží 3 roky. Poté se začne jeho vůně i chuť vytrácet.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 80 °C a nechte louhovat ideálně 2 minuty. Takto lze postupně připravit dva nálevy. Doporučujeme přípravu spíše do konvičky než metodou Gong Fu Cha.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Zelený čaj z nepálského Ilamu - listZelený čaj z nepálského Ilamu - detail listu
  • Zelený čaj z nepálského Ilamu - suchý a mokrý list
  • Zelený čaj z nepálského Ilamu - nálev
  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz