Sklizeň a původ
Lístky pocházejí z malé zahrady ležící na východním svahu v nadmořské výšce cca 70 metrů u města Chakvi na pobřeží Černého moře v Gruzii. Sklizeny byly v květnu 2024 a jde o první sklizeň z této zahrady. Čas prvního sběru je v Gruzii posunutý, lístky jsou oproti jaru větší a výživnější. Proto je pro tyto čaje typický velký zralý list.
List
Pravidelné, pečlivě vytříděné hnědočerné lístky jsou krásně kadeřavě vlnité, dlouhé a místy se zlatočerveným decentním tipsem. V jejich vůni najdete tropické ovoce, papáju, zahradní květiny a stopu bílého pepře. Vylouhovaný list voní teple a sladce. Koncert vonných stop vám připomene pečenou hrušku s kořením, čokoládu a kompot, rozeznáte i slabou vůni indických koření.
Nálev
Díky pečlivému třídění lístků je nálev čirý, bez usazenin. Jeho barva je mahagonová až hnědě bronzová. Prchavá hra silic a vonných esencí na hladině se postupně přeskupuje a spolu s kouřem odchází z šálku do místnosti. V příjemně nasládlé vůni naleznete vzácná dřeva, kávovinu, pryskyřici a vánočně hřejivé koření hřebíčku a purpury.
Příjemně plná a živá chuť čaje je bez hořkosti, trpkosti a kyselosti. Na první ochutnání vám svou napražeností připomene meruňkové pecky, sladké tóny pak evokují chalvu a sladké dřevo. Přestože je chuť nasládlá, sladkost nedominuje. Chuť dlouho zůstává na jazyku a zakončuje ji mírná trpkost připomínající slupku bio banánů. Dochuť je sladší, suchá, čistá, hřejivá a jakoby dřevitá.
Kulinářské doporučení
Čaj je velmi povzbuzující a vhodný k popíjení samostatně. Vždy vás znovu a znovu překvapí. Krásně doprovodí i jídlo s hutnější smetanovou omáčkou.
Historie čaje
Chakvi má nejdelší tradicí pěstování čaje v Gruzii. Pro tuto oblast je typická původní technika poškozování lístků rolováním na způsob balení tabákových listů, oproti poškozování mechanickým rolerem, kterým se lístky zpracovávají v regionu Guria, nebo opakovaným tlakem vůči pevnému předmětu, což je typické především pro ručně zpracované čaje z horských oblastí. List se touto technikou nepotrhá, a proto je odolnější vůči přelouhování. Na druhou stranu není poškození nikdy dokonalé, a proto není list fermentovaný až do černé barvy.
Chakvi je spolu s oblastí Chaisurbani nejznámějším regionem tradičních, ručně zpracovaných čajů z Gruzie. Nachází se mezi mořem a přírodní rezervací Chakvistavi. Z oken místních domů jsou vidět kopce pomalu se zvedajícího Malého Kavkazu.
Trvanlivost
Čaj vám při dobrém skladování vydrží v perfektním stavu pět let.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 6-7 gramů čaje (přibližně 2 vrchovaté polévkové lžíce), zalijte vodou o teplotě 90-100 °C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Čaj je velmi vhodný i pro začátečníky, protože ho nelze přelouhovat. List je velmi lehký, dávejte ho proto trochu víc, než na první pohled vypadá správně.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.